I Norge har vi kommet et langt stykke på vei i å anerkjenne og utvikle kompetansen blant sykepleiere og jordmødre. Dette er mye takket være Norsk Sykepleierforbunds arbeid gjennom mer enn 100 år.
I andre deler av verden er en sykepleiers og jordmors hverdag preget av mangel på medisiner og utstyr, dårlig rettssikkerhet og utrygge arbeidsplasser. I tillegg er utdanningene på svært ulikt nivå, noe som fører til svært varierende kapasitet og kompetanse.
Vi har siden tidlig på 1980-tallet bidratt til å ivareta sykepleieres vilkår knyttet til utdanning, faglig utvikling, organisering, lønn og sikkerhet på arbeidsplassen – samt å påvirke samfunnsforholdene til det beste for befolkningens helse. Dette gjør vi ved å støtte utviklingen av sterke sykepleierorganisasjoner, noe som fortsetter å være bærebjelken i vårt bistandsarbeid.
Nyheter om internasjonalt arbeid og bistand
Sterke og bærekraftige stemmer
Mange sykepleierorganisasjoner har begrenset påvirkningsevne og sliter med intern organisering, lav kompetanse, og dårlig medlemsrekruttering. Svært lite ressurser skal strekke langt, og det blir vanskelig å tilby tjenester til medlemmene sine og samtidig skulle sørge for egen legitimitet. Demokratiske, transparente prosesser er både tidkrevende og dyre i utfordrende landskap med dårlig kommunikasjon og lite utbredt teknologi. Det er mye kompetanse, systemer og rutiner som må være på plass for at sykepleierorganisasjonene blir sterke og bærekraftige stemmer for sykepleierne og jordmødrene.
Organisasjoner som representerer flertallet av sykepleiere blir lettere hørt. Organisasjoner med god forhandlingsforståelse både i faglige og interessepolitiske spørsmål får lettere gjennomslag. For å øke finansieringen til sykepleierstillinger, bedre utdanningstilbudet og rekruttere flere sykepleiere, trengs det organisasjoner som kan legge reelt press på nasjonale myndigheter, følge opp utdanningsinstitusjoner og mobilisere potensielle og nåværende sykepleiere. Ikke minst trengs disse organisasjonene for å tale sykepleierne og jordmødrenes sak i form av behov for kompetanse og arbeidssituasjon.
Vårt bistandsarbeid
NSF har samarbeidet med sykepleierorganisasjoner i Afrika siden 1980-tallet.
I 2024 fikk NSF fornyet tillit fra direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, og signerte en ny tilskuddsavtale for perioden 2024-2028. Som del av denne avtalen inngår det et samarbeid med sykepleierorganisasjonene i Malawi (NONM), Rwanda (RNMU), Tanzania (TANNA) og Zimbabwe (ZINA).
I bistandsarbeidet trekker NSF på erfaring og kompetanse i egen organisasjon. Dette gjør at vi har en unik evne og mulighet til å bidra der partnerne våre trenger det mest. I tillegg trekker vi på styrkene og erfaringene partnerorganisasjonene våre selv har gjort seg. De fire organisasjonene vi samarbeider med har alle ulike erfaringer og styrker. Gjennom et regionalt samarbeid/mentorprogram drar de også nytte av, og lærer av, hverandre.
Historier fra våre samarbeidsland
Vi har samlet et knippe historier fra medlemmer i våre søsterorganisasjoner. Historiene gir innblikk i hverdagen til sykepleiere i våre samarbeidsland, og viser hvor avgjørende det kan være å ha en sykepleierorganisasjon i ryggen.
Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad)
Vi har i mange år samarbeidet med Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid. Inneværende avtale gjelder for perioden 2024-2028 og omfatter prosjekter i Malawi, Rwanda, Tanzania og Zimbabwe. Avtalen har en ramme på 42,7 millioner kroner, hvorav 18 % er finansiert av NSF.
- Strategi for bistandsarbeidet 2023 - 2029 (PDF)
- Samarbeidsavtalen med Norad (PDF)
NNO Principles and Partnership Criteria (PDF)
Hva Norsk Sykepleierforbund støtter
Vi jobber med å styrke organisasjoner
Det betyr at vårt fokus er på institusjonelt samarbeid med organisasjoner som på sikt kan ha bred og langsiktig effekt. Vi gir ikke støtte til enkeltpersoner.
Vi jobber langsiktig med utvalgte partnere
Vår tilgang til ressurser for bistandsprosjekter er begrenset. Kriterier for valg av samarbeidspartnere og prosjekter tar derfor utgangspunkt i Norsk Sykepleierforbunds vurdering av forutsetningene for måloppnåelse og langsiktig bærekraft. Vanligvis inngås det ikke nye samarbeid midt i en avtaleperiode. Se vår strategi for å lese kriterier for valg av prosjekter.
Støtte til gode formål
Norsk Sykepleierforbund støtter i enkelte tilfeller konkrete saker eller gode formål, for eksempel TV-aksjonen eller støtte i katastrofe-/krisesituasjoner. Dette avgjøres av forbundsstyret.
NNO Knowledge Bank
Webinar: Effective and Visionary Nurse Leadership
Why must leaders be able to lead, not just manage? And why is the nurse leader often perceived as being on the wrong side of the table?
On October 27th and 28th 2021, representatives from the Norwegian, Malawian, Rwandan and Zambian nurses’ organisations shared experiences and insights on how the high expectations of the nursing and midwifery services should be met. A recording of the professional webinar is made available below. You can watch the webinar in full, or click on the links on each agenda item/speaker to watch the presentation of your choice.
- WEBINAR DAY 1
- Opening remarks: What about loneliness in leadership?
- Leadership versus Management
- The nurse leader = community builder
- Communication among nurse leaders – strengthening communication skills that influence decisions and shape policies
- Optimizing nursing and midwifery leadership to achieve UHC and SDGs
- Why leadership should be integrated into nursing education
- The importance of good leadership among nurse managers in rural areas
- Reflections on day one
- WEBINAR DAY 2
- What's in it for me? Getting nurse leaders on board
- NNO's Professional Interest Groups - what, why and how?
- For leaders by leaders – the NNO Professional Interest Group for Nurse Leaders
- Nurses leading with integrity to make a difference – ensuring good leadership through improved work environment
- Strengthening Midwifery Leadership
- Q & A
- Reflections on day two
- Closing remarks