En skjør fred

Foto: Leger uten grenser fra Gaza

Foto: Leger Uten Grenser

– Våpenhvilen i Gaza gir håp, men det er kun et første steg. Helsehjelp og gjenoppbygging kan ikke vente. Det står om liv, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund.

En nylig fremforhandlet våpenhvile mellom Israel og Hamas gir et etterlengtet pusterom etter 15 måneder med brutale kamphandlinger. Men situasjonen forblir prekær.

Norsk Sykepleierforbund har gitt økonomisk støtte til flere bistandsorganisasjoner som jobber for å hjelpe sivilbefolkningen som er rammet av konflikten.

En desperat humanitær krise

– De over to millioner menneskene som lever i Gaza, er i en desperat humanitær krise uten tilgang til grunnleggende tjenester som mat, vann og medisiner. Nå har sykepleiere og andre helsearbeidere en viktig rolle i både å gi nødhjelp og være med på gjenoppbyggingen i en skjør fred, sier Sverresdatter Larsen.

Situasjonen på Gaza har vist noe av det verste av krigsbrutalitet.

Siden 23. oktober 2023 har minst 343 humanitære medarbeidere blitt drept. Blant disse var 253 FN-ansatte.

Ekstreme forhold for sykepleiere og leger

Av totalt 36 sykehus i Gaza var bare 17 delvis funksjonelle i begynnelsen av desember 2024, mens de øvrige 19 var stengt. Samtidig er mer enn 500 helsearbeidere blitt drept, ifølge FN-kontoret for koordinering av humanitære anliggender (OCHA).

– Sykepleiere og leger jobber under ekstreme forhold med minimalt utstyr og i konstant fare. De redder liv hver dag, selv når deres eget liv står på spill, sier Sverresdatter Larsen.

Hun krever nå internasjonal anerkjennelse og støtte til helsepersonell i slike krisesituasjoner.

Behov for massiv internasjonal innsats

Bombingen har lagt Gaza i grus. Sykehus, boliger, skoler og energiforsyninger er ødelagt. En massiv internasjonal innsats er nødvendig for å gjenoppbygge infrastrukturen og sikre befolkningen et minimum. Det kreves økt humanitær støtte og press på alle parter for å sikre at folkeretten respekteres, mener forbundslederen.

– Krig er forakt for liv. Dette gjelder uansett hva som er omdreiningspunktet for en konflikt, eller hvem som står på hver side av den. Taperne er alltid sivilbefolkning, familier, frivillige, kvinner, barn og det øvrige sivilsamfunnet, sammen med ureglementerte angrep på helseinfrastruktur, hjelpearbeidere, sykepleiere og øvrig helsepersonell, sier Sverresdatter Larsen.