Enighet med Oslo kommune – streik avverget

Bård Eirik Ruud

Fylkesleder i NSF Oslo Bård Eirik Ruud, som også er nestleder i forhandlingsutvalget I Unio Oslo kommune. Foto: Norsk Sykepleierforbund

Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Unio Oslo kommune hadde høye ambisjoner for årets oppgjør i Oslo. Forhandlingene førte likevel ikke frem, og meklingen startet 21. mai. Fristen gikk opprinnelig ut ved midnatt natt til 24. mai, men partene valgte å fortsette meklingen på overtid.

– Vi har blitt møtt på en rekke krav som er viktige for sykepleierne i Oslo kommune, sier fylkesleder i NSF Oslo Bård Eirik Ruud, som også er nestleder i Unio Oslo kommunes forhandlingsutvalg.

Sikrer alle ansatte en reallønnsvekst

Unio Oslo kommune oppnådde en totalramme tilsvarende 5,2 prosent, som er på linje med KS og Spekter. Dette sikrer alle ansatte en reallønnsvekst.

Ansatte i lønnstrinn 30 eller under får 20 000 kroner. Ansatte som har lønnstrinn 31 eller høyere, får et tillegg tilsvarende 3,7 prosent, med virkning fra 1. mai 2024.

NSFs viktigste krav i 2024

– Norsk Sykepleierforbund er fornøyde med at vi har fått plass prosentvise tillegg på helg. Dette har vært en viktig og lang kamp for oss. Lokale forhandlinger har også vært etterspurt av sykepleierne i Oslo kommune.

Lørdags- og søndagstilleggene er endret

Tilleggene er endret på følgende måte:

  • Arbeidstakere med ordinær tjeneste på lørdag og/eller søndag får et tillegg på 22 prosent, minimum 70 kr per time. Her ble minimumsbeløpet hevet fra 55 kr per time. Det er prosentvise tillegg fra og med lønnstrinn 35.
  • De som arbeider 19 eller flere helger i løpet av ett år, eller minst 285 timer, får 30 prosent tillegg, minimum 105 kr per time. Det er prosentvise tillegg fra og med lønnstrinn 40.
  • De som arbeider minst 345 helgetimer per år, får 35 prosent tillegg, minimum 130 kr per time. Her ble minimumsbeløpet hevet fra 125 kr per time. Det er prosentvise tillegg fra og med lønnstrinn 46.

Det er likevel en kjensgjerning at det laveste tillegget ligger noe lavere enn det sykepleierne tilbys ved for eksempel Oslo Universitetssykehus.

– Når det er sagt, er endringene vi nå har fått gjennomslag for, store og viktige skritt i riktig retning, sier fylkesleder Bård Eirik Ruud.

Andre viktige gjennomslag

  • NSF og Unio har slått tilbake kommunens forsøk på å få økt styringsrett på arbeidstid og turnus, samt angrep på opparbeidede rettigheter i overenskomsten. Det skal nå gjennomføres et partsarbeid hvor de sentrale parter skal se på hvordan andelen heltid kan økes, slik det ble i KS.
  • NSF og Unio har forbedret kompetansebestemmelsen i Overenskomsten, del B, pkt. 1.3.3. Avtalen der er nå blant annet at arbeidsgiver og arbeidstaker skal samarbeide om hvordan kompetanseutvikling skal gjennomføres.
  • I tillegg skal arbeidsgiver tilrettelegge for en forventningsavklaring knyttet til blant annet ny stillingskode og lønnsutvikling. Mulighetene for permisjon med lønn ved etter- og videreutdanning er også styrket.

Mer om lokale forhandlinger

Det er avsatt en pott tilsvarende 1,3 prosent av lønnsmassen på årsbasis til lokale forhandlinger. Dette innebærer at det er rom for at 2 av 3 av våre medlemmer kan få minst ett lønnstrinn ekstra som i gjennomsnitt tilsvarer 11 000 kroner. Virkningstidspunkt fra 1. juli 2024.

– Oppsummert gir dette meklingsresultatet sykepleierne i Oslo kommune et langt bedre resultat enn de senere år. Vi har faktisk fått på plass flere av våre viktigste krav, avslutter Ruud.

Du finner mer informasjon på Unios nettsider.