FN har erklært 7. april dagen til å minnes de som mistet livet i Rwanda under folkemordet i 1994. Dagen markerer også følgene et folkemord har på de overlevende og utfordringene de fortsatt står ovenfor i dag.
-Vi leger fortsatt sårene etter katastrofen men vi feirer også prestasjoner, sier presidenten i Rwanda Nurses and Midwives Union (RNMU).
Konsekvensene av folkemordet er ikke alle så lett synlige. Hovedsakelig er det de psykiske og eksistensielle problemene som dominerer. Alle familier i Rwanda er rammet, enten som ofre eller som overgripere.
Under et internasjonalt seminar i Rwandas hovedstad Kigali 2.-5.april, besøkte NSF og RNMU "Kigali Genocide Memorial". Det er hvilestedet for over 250 000 ofre for folkemordet. Sammen med forbundslederen i RNMU André Gitembagara, la NSFs 2.nestleder Karen L. Kautzman Bjøro ned en krans på én av de store gravene. Det var et sterkt øyeblikk for alle i NSF og RNMU å stå sammen og minnes ofrene.
Flere sykepleiere
Rwanda har gått fra å ha under 400 sykepleiere i landet etter folkemordet, til å ha mer enn 10 000 sykepleiere i dag. På tross av at ikke alle har god nok utdanning, er dette likevel en formidabel prosess.
I takt med at antall sykepleiere og jordmødre i landet øker, har også behovet for en profesjonsorganisasjon og fagforening vokst. NSF har samarbeidet med RNMU – Rwanda Nurses and Midwives Union (da association) siden 2012. Siden den gang har RNMU vokst seg til å bli en av landets ledende fagforeninger. Organisasjonen representerer sykepleiere og jordmødre i ulike fora, som utdanning, arbeidsforhold og stillinger, og forhandlinger på vegne av sine medlemmer.