Sykepleierne ga meg livet tilbake

I dag er «Rachel» 24 år og jobber som rådgiver for andre HIV-positive. Hun gir all æren for at hun er i live i dag til tre sykepleiere ved Karongi-sykehuset i vestlige Rwanda. Det var hit hun ble tatt med da hun prøvde å ta sitt eget liv.

- De sier jeg ble smittet av moren min da jeg ble født. Da jeg fant ut at jeg var HIV-positiv ble jeg utstøtt av venner og familie, og jeg ble veldig, veldig deprimert. Jeg ville bare dø. Men sykepleierne her hjalp meg masse. De de ga meg råd og støtte og de hjalp meg tilbake på skolen slik at jeg fikk fullført videregående. Jeg får også anti-retroviral behandling, forteller Rachel.

For «Rachel» var det avgjørende at hun kom til et sykehus med tilnærmet tilstrekkelig bemanning og at hun ble møtt av kvalifiserte sykepleiere. Dette er to av fokusområdene til Rwanda Nurses and Midwives Union, NSFs samarbeidspartner i Rwanda.

Sykepleiere og jordmødre anses for å være selve ryggraden i helsetjenesten som hjelper mennesker med deres helsebehov i alle mulige situasjoner gjennom hele livet. Dette krever at sykepleieren og jordmoren har solid kompetanse, tilgang til faglig utvikling, og gode, trygge arbeidsforhold.

Dette bidrar NSF til ved å støtte utviklingen av sterke sykepleierorganisasjoner, noe som fortsetter å være bærebjelken i Norsk Sykepleierforbunds bistandsarbeid i perioden 2018-2023.