– En sykepleier med en funksjonsnedsettelse kan kanskje ikke utføre alle typer oppgaver, men allikevel veldig mange oppgaver innenfor sykepleieprofesjonen, sier Marie Madeleine Uwamutuma, sykepleier i Rwanda.
Marie Madeleine jobber med hiv- og aids-pasienter på et sykehus i vestlige Rwanda. Hun trives og får de beste skussmålene fra kolleger. Likevel har hun hatt en del utfordringer i løpet av sin sykepleierkarriere.
Diskriminering
– Typisk diskriminering er at de ber meg utføre oppgaver de vet jeg ikke kan gjøre, og når jeg ikke klarer det, så sier de at må slutte i jobben, forteller hun.
Tuberkulose i ryggen, også kalt Potts sykdom og tuberkuløs spondylitt, skyldes spredning av tuberkelbakterien til ryggen via blodet fra et infeksjonsfokus utenfor ryggen, som regel i lungene. Dette fører til en bakteriell betennelse i en eller flere ryggvirvler (spondylitt). Tiltakende ødeleggelse av beinvevet kan føre til sammenfall av ryggvirvler og i fremskredne tilfeller, slik som hos Marie Madeleine, utvikling av «kul på ryggen».
Vil være sykepleier
Marie Madeleine har byttet arbeidsplass et par ganger, men hun har aldri sluttet som sykepleier. Hun er medlem av Rwanda Nurses and Midwives Union (RNMU), NSFs samarbeidspartner i Rwanda, og sier hun anser dem som familie.
Gir selvtillit
– De jobber for våre rettigheter og gir oss selvtillit. Jeg forholder meg ikke taus, jeg klager og taler min egen sak, forteller Marie Madeleine.
NSF har samarbeidet med RNMU siden 2012 for å bidra til at søsterorganisasjonen ivaretar sykepleierne og jordmødrenes interesser. RNMU har hatt en svært positiv utvikling de siste årene og øker nå fokuset på inkludering av personer med funksjonsnedsettelser, da spesielt knyttet til ulovlige oppsigelser.
Uvitenhet, fordommer, manglende kunnskap og myter er en vesentlig årsak til at folk stenges ute fra arbeidslivet. Alle mennesker er likeverdige og har rett til et selvstendig liv. En funksjonsnedsettelse betyr ikke nødvendigvis nedsatt arbeidsevne.
Gode organisasjoner
NSF har siden begynnelsen av 1980-tallet jobbet internasjonalt med bistandsarbeid ved å bidra til å etablere og utvikle sterke og attraktive sykepleierorganisasjoner som ivaretar sykepleierne og jordmødrenes interesse til det beste for befolkningens helse og livskvalitet.
Helse er noe av det viktigste for en bærekraftig utvikling og har alltid hatt en sentral plass i norsk og internasjonal bistand. Sykepleiere er blant de viktigste fagpersonene i ethvert lands helsetjeneste. Dette krever at de har solid kompetanse, tilgang på faglig utvikling samt gode og trygge arbeidsforhold.
Med NSFs over hundre år lange historie er vi i Norge langt fremme på disse områdene. Men på det afrikanske kontinentet er en sykepleier og jordmors hverdag preget av svært mange pasienter, kompliserte sykdomsbilder, mangel på medisiner og utstyr, dårlig rettssikkerhet og utrygge arbeidsplasser. I tillegg kan utdanningene være mangelfulle. Det er derfor bistandsarbeidet til NSF er så viktig.
NSF har kompetanse og erfaring på som ingen andre norske aktører på bistandsfeltet har. Forbundet har bred fagkompetanse innenfor mange av de fagfeltene våre søsterorganisasjoner også jobber med: fag- og helsepolitikk, utdanning, ledelse, forskning, tariffspørsmål, arbeidsrett og medlemsrekruttering, bare for å nevne noe.
Samarbeider med Norad
Bistandsarbeidet til Norsk Sykepleierforbund er et samarbeid med Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid), der sistnevnte står for det meste av de økonomiske kostnadene, mens NSF bidrar med den praktiske gjennomføringen av prosjektene samt faglig ekspertise.
Marie Madeleine Uwamutuma har samtykket i at vi forteller historien hennes.