Det var Gro Lillebø, 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), som la fram forbundets innspill til stortingsmelding «Trygghet, fellesskap og verdighet. Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet – en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling».
Med seg til Stortinget hadde hun blant andre Ann Karin Swang, leder av Landsgruppen av helsesykepleiere, Espen Gade Rolland, leder av NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (NSF SPoR).
Stortingsmeldingen: Et skritt i riktig retning
Lillebø la fram behovet for sammenhengende og koordinerte helsetjenester samt behovet for riktig kompetanse i disse tjenestene:
Stortingsmeldingen om forebyggings- og behandlingsreformen er etter vårt syn et skritt i riktig retning. Behovet for forebyggende innsats og lik rett til helsehjelp får stor plass, det er vi fornøyd med.
Fragmenterte helsetjenester og stigmatisering
Mennesker med rusavhengighet møter vi ofte i somatiske sykehus, som er førstelinja, og i kommunale tjenester, som i psykisk helsevern og rusinstitusjoner. Har du hjertesvikt i tillegg til rusmiddelavhengighet, trenger du hjelp for begge disse tilstandene – samtidig. Det får du ikke nå.
Pasienter som lider av rusmiddelavhengighet, har kortere levetid enn gjennomsnittet. De opplever i stor grad en fragmentert helsetjeneste, de møter stigmatisering og negative holdninger, også i helsevesenet. Manglende koordinering og helhet fører til at mange gir opp.
Behov for sykepleiere med koordineringsansvar for både pasient og pårørende
Vi ser at pårørende som sliter seg ut og blir syke, på grunn av stor belastningen og ansvar over tid.
Vi må ha på plass pasientansvarlig sykepleier med koordineringsansvar. Sykepleiere har utdanning og kompetanse til å kartlegge pasientens behov både når det gjelder psykisk helse, somatisk helse og rusmiddelavhengighet, og kan være del av allmennhelsetjenesten, i FACT-, eller ACT-team.
Sykepleiere og spesialsykepleiere med kompetanse på psykisk helse, rus og avhengighet kan ivareta disse pasientene på en helhetlig måte: De har kunnskap om psykisk helse og rusmiddelavhengighet, men også om somatisk helse og om den viktige koordineringen mellom helsetjenestenivåene, samarbeidet med pårørende og med andre yrkesgrupper.
Det trengs sykepleiere i alle deler av helsetilbudet til rusmiddelavhengige, og med et koordineringsansvar for både pasient og pårørende. Pasientansvarlig sykepleier og pårørendekoordinator.
I Ålesund har de pårørendekoordinator, men slikt kan ikke være prisgitt ildsjeler i én kommune, det må settes i system.
Vi trenger hjelp av dere til å kunne styrke denne delen av helsetjenestene. Det vil pasienter, pårørende og samfunnet vinne på, understreket Lillebø.
Les NSFs skriftlige høringssvar
Les SPoR NSFs skriftlige høringssvar.
Nyheter
Hvordan vil den nye rusreformen fungere?