Hvordan vil den nye rusreformen fungere?

Gro Lillebø, Ellen Rønning-Arnesen, Christina Livgard og Jan Gunnar Skoftedalen

Fra venstre: Gro Lillebø, andre nestleder i NSF, Christina Livgard, fagkonsulent ved Prindsen Mottakssenter, Ellen Rønning-Arnesen (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, og Jan Gunnar Skoftedalen, leder av Rusfeltets hovedorganisasjon. Foto: Svein Roald Garseg Olsen / Norsk Sykepleierforbund

Høringskonferansen ble gjennomført i regi av Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO), og bestod av panelsamtaler mellom brukere, fagfolk og politikere som belyste ulike deler av meldingen. Også flere sykepleiere fra rusfeltet deltok i samtalene.

NSF var representert ved andre nestleder i NSF Gro Lillebø. Hun deltok i en samtale med representanter fra bruker- og profesjonsorganisasjoner.

Reformen er et skritt i riktig retning

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) representerte regjeringen og innledet konferansen i samtale med leder Jan Gunnar Skoftedalen i RHO. Rønning-Arnesen fremmet behovet for en god ruspolitikk som sikrer likeverdige og rettferdige helsetjenester for alle. Hun poengterte også nødvendigheten av å fjerne stigma og skam for mennesker som sliter med rusrelaterte lidelser.

I samtalene som fulgte, var det gjennomgående enighet om at stortingsmeldingen om rusreformen er et skritt i riktig retning. Noen av temaene som ble belyst, var stigma og rettigheter, likeverdige helsetjenester, forebygging, skadereduksjon og bruker- og pårørendemedvirkning.

Reformen inneholder det NSF har etterspurt

Gro Lillebø poengterte at stortingsmeldingen inneholder mange gode tiltak og gode intensjoner. Hun var tydelig i sin støtte til utviklingen av sammenhengende og godt integrerte tjenester mellom somatikk, psykisk helse og rus. Disse tjenestene skal ikke bare ivareta den enkelte pasient, men også redusere belastningen og styrker ivaretakelsen av pårørende.

Lillebø påpekte at meldingen inneholder det NSF etterlyste i Høyres rusreform.

– Summen av de to reformene kunne vært en god reform, sa Lillebø på vegne av NSF.

Bekymret for oppfølgingen av reformen

Et spørsmål som ble reist av mange, er hvordan de mange gode tiltakene skal gjennomføres i praksis. Det ble uttrykt bekymring over at tiltakene er mangelfulle når det gjelder samhandling, konkretisering og oppfølging. Bekymringen gjaldt særlig organisering og koordinering av de kommunale tjenestetilbudene samt økonomiske vilkår.

Sykepleieres perspektiv

Blant sykepleierne som deltok i samtalene, var spesialsykepleier Christina Livgard, som jobber som fagkonsulent ved Prindsen mottakssenter, og Stian Biong, som er fagdirektør i Oslo kommune.

Livgard løftet frem betydningen av kunnskap om skadereduserende arbeid, likebehandling og antistigmaarbeid. Biong hadde et overordnet og kommunalt blikk der han redegjorde for Oslos særstilling og strategiske arbeid med helhetlige og integrerte kommunale tjenester.