Funksjonsbeskrivelse for sykepleiere innen psykisk helse, rus og avhengighet

NSF og NSF-SPoR har arbeidet med å tydeliggjøre kompetansen innen psykisk helse, rus og avhengighet for sykepleiere med bachelorgrad, spesialsykepleiere med videreutdanning, og sykepleiere med mastergrad i psykisk helse, rus og avhengighet. I prosjekt Psykisk helse ble det utarbeidet følgende funksjonsbeskrivelser:

Sykepleier med bachelorutdanning

Sykepleieren ivaretar menneskets grunnleggende behov, fremmer helse, forebygger og behandler sykdom, lindrer lidelse og gir mennesker individuelt tilrettelagt omsorg. Når nødvendig, legger sykepleieren til rette for at mennesker får en verdig avslutning på livet.

Grunnlaget for forsvarlig og omsorgsfull sykepleie er basert på oppdatert fagkunnskap, kompetanse, skikkethet for yrket og respekt for menneskers autonomi og medbestemmelse. Sykepleieren innehar bred kunnskap om somatisk sykdom, psykisk lidelse og rus- og avhengighetsproblematikk.

Sykepleieren anvender faglig oppdatert kunnskap til kartlegging, vurdering, behandling og sykepleieutøvelse med utgangspunkt i pasientens og pårørendes situasjon, ressurser, opplevelse av helsesvikt, personlige ønsker og behov, autonomi og integritet.

Sykepleieren bistår mennesker med å ivareta egenomsorg og imøtekomme det enkelte menneskets individuelle behov for sykepleie og annen helsehjelp. Sykepleieren plikter å holde seg oppdatert på eget fagområde for til enhver tid å kunne utøve personsentrert og profesjonell sykepleie basert på kunnskapsbasert praksis, samt ivareta kvalitet og pasientsikkerhet.

Innen fagområdet psykisk helse, rus og avhengighet er det spesielt viktig at sykepleieren legger til rette for økt forståelse av sammenhenger mellom kropp, følelser og tanker. Å bidra til å styrke det enkelte menneskets selvinnsikt, motivasjon og mestring av helseutfordringer er en sentral del av sykepleien. Hensikten er å fremme livskvalitet, helse og velvære. Sykepleieren bidrar til at det tverrfaglige teamet samarbeider effektivt og i tett dialog med pasienten og pårørende. Sykepleieren kan lede og organisere tjenestetilbudet til pasienter og pårørende.

Sentrale grunnleggende funksjoner for sykepleiere:

  • Ivaretar grunnleggende behov og opprettholdelse av livsprosesser knyttet til helse og sykdom
  • Kartlegger, observerer, vurderer, forebygger og lindrer helsetruende og helsesvekkende tilstander
  • Anvender sykepleieprosessen til systematisk, sykepleiefaglig kartlegging, beslutning, handling og oppfølging, med særlig vekt på å redusere skader som følge av psykisk helsesvikt og helseskadelig rusbruk
  • Administrerer og observerer effekten av forordnet medikamentell behandling • Utreder og støtter pasientenes egenomsorgsevne
  • Motiverer til helsefremmende aktiviteter • Samarbeider med, informerer og veileder pasienter og pårørende
  • Ivaretar pasienter og pårørende på en etisk, integritetsbevarende og respektfull måte
  • Gir psykososial støtte til pasienter og pårørende
  • Sikrer at pasienter og pårørendes juridiske rettigheter ivaretas
  • Samarbeider med andre fagprofesjoner om tilrettelegging av behandlings- og omsorgstiltak
  • Koordinerer helsehjelp og kan lede tverrfaglige behandlingsteam
  • Dokumenterer helsehjelp og sykepleie
  • Bidrar til likeverdige og gode tjenester for pasienter, brukere og pårørende

Spesialsykepleier

Tittelen spesialsykepleier innen fagområdet psykisk helse, rus og avhengighet anvendes av sykepleiere med tverrfaglige videreutdanninger og/eller masterprogrammer, jf. Forskrift til rammeplan for videreutdanning i psykisk helsearbeid av 1998, revidert i 2005 og 2022. Tittelen kan også anvendes av sykepleiere som har tatt videreutdanning i psykiatrisk sykepleie før 1998.

Spesialsykepleiere har inngående kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse innen fagområdet psykisk helse og/eller rus og avhengighet.

Spesialsykepleierne har kunnskap om menneskets psykiske og sosiale dimensjoner knyttet til sosial tilhørighet, utenforskap og stigmatisering.

Spesialsykepleiere har kompetanse på å identifisere og endre forhold som skaper psykiske helseproblemer for enkeltindivider, familier og pasientgrupper. Spesialsykepleiere er kvalifisert til forebyggende, behandlende og rehabiliterende arbeid innen fagområdet psykisk helse, rus og avhengighet.

Spesialsykepleieren observerer, utreder og behandler mennesker som har risiko for å utvikle helsesvikt eller forverrelse av helsetilstand, i forbindelse med psykisk lidelse og helseskadelig rusbruk. Spesialsykepleieren har kompetanse på å fremme helse gjennom å forebygge og redusere følgene av stigmatisering og sosialt utenforskap.

Spesialsykepleieren kan koordinere helsehjelp og lede samarbeidet i tverrfaglige tjenester.

Spesialsykepleieren har kompetanse til å veilede og samarbeide med pasienter, pårørende, studenter, sykepleiekollegaer og andre faggrupper i helsefremmende tiltak og bruk av relasjonsarbeid i psykisk helsearbeid.

Spesialsykepleier kartlegger og aktiverer helseressurser hos pasienter, brukere, nettverk og pårørende, inklusive barn som pårørende.

Sentrale tilleggsfunksjoner for spesialsykepleiere:

  • Identifiserer, observerer, kartlegger, vurderer og forebygger forhold i samfunnet som kan medføre helsesvikt relatert til psykisk helse og rus
  • Planlegger, iverksetter og leder pasientrettet arbeid innen fagområdet psykisk helse, rus og avhengighet
  • Anvender relevante kommunikasjonsmetoder og relasjonsarbeid i helsefremmende arbeid og behandling av mennesker med psykisk lidelse og helseskadelig rusbruk
  • Fremmer brukermedvirkning på individ- og systemnivå
  • Initierer, koordinerer og leder sammensatte pasientforløp
  • Veileder pasienter, pårørende, studenter, samarbeidspartnere og kollegaer
  • Bidrar i planlegging, gjennomføring og evaluering av forsknings- og fagutviklingsprosjekter
  • Initierer og bidrar til nytenking, fagutvikling og utvikling av tjenestetilbudet
  • Anvender kunnskap og ferdigheter knyttet til etikk, lovverk og organisering for å sikre likeverdige helse- og velferdstjenester for alle mennesker med psykiske helse-, rusmiddel- eller avhengighetsproblemer og deres pårørende

Sykepleiespesialist

(merk: benyttet i påvente av ny, evt felles betegnelse i forbindelse med spesialistgodkjenning)

Prosjektet foreslår at kompetansen til sykepleiespesialister skal bygge på master i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet (120 stp.). Sykepleiespesialisten har kompetanse til å utøve avansert sykepleie for å bedre levekår, øke livskvalitet og livslengde samt fremme helse for mennesker som har utviklet eller står i fare for å utvikle helsesvikt som følge av psykisk lidelse, helseskadelig rusbruk og/eller avhengighet.

Sykepleiespesialisten gir avansert helsehjelp til mennesker i et livsløpsperspektiv med både akutte og langvarige plager uavhengig av kjønn, etnisitet og kulturell tilhørighet. I tillegg har spesialisten avansert kunnskap om grunnleggende behov og opprettholdelse av livsprosesser.

Sykepleiespesialisten har avansert kunnskap om utøvelse av sykepleie til mennesker med komplekse sammensatte tilstander der somatisk sykdom, psykisk lidelse, rus og avhengighet spiller inn og ofte forsterker helsesvikt.

Sykepleiespesialisten utfører omfattende klinisk observasjon, kartlegging og vurdering samt beslutter, iverksetter og justerer intervensjoner.

Sykepleiespesialisten skal ha god forståelse for begrensningene i egen kompetanse samt ha god innsikt i andre profesjoners kompetanse og evnen til å forstå når disse bør involveres.

Sykepleiespesialisten har kompetanse til å anvende sine kunnskaper og ferdigheter for å lede og koordinere tjenester i tverrfaglige team og lede samhandling på tvers av grupper, sektorer, tjenester og instanser. Sykepleiespesialistene har kunnskap og erfaring innen ledelse, planlegging, organisering, gjennomføring av fagutviklings- og forskningsprosjekter samt formidling av sykepleie- og helserelatert forskning og fagutvikling.

Sykepleiespesialisten har avansert kompetanse på forebygging av helseskade, utarbeiding av gode behandlingsforløp, hensiktsmessig mestring av psykiske lidelser og rusmiddel- og avhengighetsproblematikk, herunder forebygging av selvmord og overdose.

Sykepleiespesialistene har inngående kunnskap om medikamenters virkninger og bivirkninger hos mennesker med psykiske og somatiske helseutfordringer, rus- og avhengighetslidelser og interaksjoner mellom disse.

Sykepleiespesialistene følger opp behandling på selvstendig grunnlag, vurderer nytten av denne behandlingen og kan i samarbeid med behandlende lege tilpasse medikamentell behandling.

Sykepleiespesialisten har inngående kunnskap om fordeler og ulemper med ulike behandlingsformer, herunder medikamentfri behandling.

Sykepleiespesialisten har inngående kunnskap om virkninger og konsekvenser av helseskadelig rusbruk, samt sosial forståelse av rus og avhengighet fra et individ og samfunnsperspektiv.

Sykepleiespesialisten har avansert kunnskap om, og kompetanse på å samarbeide med pasienter og pårørende for å forebygge helsesvikt og tap av livskvalitet som følge av krevende livserfaringer, deriblant traumer (inkludert historiske traumer), rasisme, vold, overgrep og omsorgssvikt.

Sykepleiespesialister sørger for personsentrerte og sammenhengende helse- og omsorgstjenester og innehar avansert kunnskap om brukermedvirkning både på individ-, gruppe- og systemnivå.

Sykepleiespesialister har inngående kunnskap om effektive mestringsstøttende tiltak som fremmer livskvalitet og bedrer helse.

Tilleggsfunksjoner for sykepleiespesialister:

  • Observerer, kartlegger, vurderer og behandler komplekse akutte og langvarige tilstander hos mennesker med risiko for alvorlig helsesvikt og mulig død
  • Vurderer pasienter og henviser til annen behandlingsenhet/-nivå ved behov (henvisningsrett)
  • Planlegger, gjennomfører og evaluerer behandlings- og omsorgstiltak der ulike faggrupper og behandlingsenheter er involvert
  • Initierer og følger opp behandlingsintervensjoner, herunder medikamentell og ikke-medikamentell behandling
  • Styrker pasienters autonomi og medvirkning, også i situasjoner som krever gjennomføring av inngripende tiltak som reduserer autonomi og selvbestemmelse
  • Koordinerer tjenestetilbudet til pasienter med komplekse og sammensatte helseutfordringer
  • Utvikler pasientbehandling, omsorgstilbud, sykepleiefaget og helsetjenestetilbud gjennom fagutvikling og forskning
  • Implementerer relevante og kunnskapsbaserte behandlingsprogram
  • Tar ansvar for å samarbeide med og veilede pasienter, pårørende, studenter, samarbeidspartnere og kollegaer i komplekse problemstillinger
  • Leder, planlegger, målretter, koordinerer, tilrettelegger og prioriterer oppgaver og ressurser, slik at helsetjenestene møter befolkningens behov for helsehjelp på best mulig måte
  • Leder, planlegger, gjennomfører og evaluerer fagutviklingsprosjekter
  • Deltar i planlegging, gjennomføring og evaluering av forskningsprosjekter
  • Innhenter, tilpasser og anvender relevant teknologi i utredning og behandling av pasienter og brukere
  • Formidler sykepleie- og helsefaglige problemstillinger som har betydning for samfunnet
  • Formidler befolkningens behov for helsehjelp og sykepleie innen fagområdet psykisk helse, rus og avhengighet til befolkningen og relevante beslutningstakere