Verdens helseorganisasjon (WHO) er avhengig av å få nok norske respondenter for å få Norge med i statistikken. I undersøkelsen ser de særlig på hvordan arbeidsbelastning påvirker psykisk helse og arbeidsmiljø.
Kan du sette av litt tid til å svare på undersøkelsen? Da gir du WHO innblikk i hvordan det står til med sykepleiere her i Norge også.
Resultatene skal brukes i et arbeid med å rekruttere og beholde flere sykepleiere i regi av WHO-prosjektet European Nursing Action.
Bidra til å gjøre sykepleieryrket mer attraktivt ved å svare på undersøkelsen innen 31. januar.
Undersøkelsen er tilgjengelig på norsk.
European Nursing Action
European Nursing Action er et treårig prosjekt som blir ledet av WHO og finansiert av EU-kommisjonen. Prosjektet involverer sykepleierorganisasjoner og myndighetskontakter fra minst 20 land. Deltakerlandene forplikter seg til å arbeide for å rekruttere og beholde flere sykepleiere.
Det er bare Norge utenfor EU som deltar i prosjektet. Helsedirektoratet er Norges representant, og vil jobbe tett med mange ulike interessenter, både nasjonalt og internasjonalt.
Felles for alle landene er sykepleiermangel er at vi mangler sykepleiere.
– Siden alle land opplever det samme, trengs det internasjonalt samarbeid for å finne de beste løsningene, sier avdelingsdirektør og Chief Nursing Officer Liv Heidi Brattås Remo i Helsedirektoratet.
Remo skal lede Helsedirektoratets arbeid med prosjektet.
Europeiske sykepleierorganisasjoner er sentrale partnere
Flere europeiske sykepleierorganisasjoner er sentrale partnere i European Nursing Action:
- European Forum of National Nurses and Midwives Associations (EFNNMA)
- European Federation of Nurses Associations (EFN)
- European Public Services Union (EPSU)
- European Nursing Students Association (ENSA)
Karen Bjøro, som tidligere har vært 2. nestleder i NSF, er visepresident i EFNNMA og skal lede deres arbeid med European Nursing Action. EFNNMA har ansvaret for å samle inn informasjon om hva sykepleierorganisasjonene har gjort for å rekruttere og beholde sykepleiere.
– Her har NSF gjort en masse gjennom flere år, så det blir spennende å få det frem gjennom dette arbeidet, sier Bjøro.