Med på seminaret var leder i Yngre legers forening, Kristin Utne, og Fagforbundets Iren Luther, leder av Leder yrkesseksjon helse og sosial.
– Vi må ha rett kompetanse på rett sted til rett tid – og da er oppgavedeling viktig. Vi som representerer de ulike profesjonene må i fellesskap definere pasientens behov og hvordan vi løser disse oppgavene, sa Norsk Sykepleierforbunds nestleder Naustvik.
Alle tre var enige om at det mangler hjelpepersonell på sykehusene, både Naustvik og Utne pekte på at fokus på økonomi har ført til at hjelpepleiere, helsesekretærer og omsorgsarbeidere ikke har blitt erstattet.
– Måten vi organiserer helsetjenestene på har medført at vi drifter sykehusene med mer fokus på å bruke hver seng mest mulig intensivt, i stedet for å få mest mulig helse ut av hver helsearbeider. Dette har medført vekst i antall legeårsverk, sammenlignet med andre helseprofesjoner. Vi mener at leger skal gjøre det som er deres kjerneoppgaver, det de er utdannet til, derfor må vi få inn helsesekretærene og de andre viktige støttefunksjonene, sa Kristin Utne i Yngre legers forening.
For å få en bedre helsetjeneste mener Utne tre ting må gjøres:
– Sykehusene må bygges større slik at det er plass til å drive effektiv pasientbehandling, dernest må vi få brukervennlige IT-løsninger, og sist så må vi ansette personer med riktig kompetanse og som har sine definerte kjerneoppgaver, sa Utne.
Publikum kunne sende inn spørsmål til de tre deltakerne. En i publikum spurte NSF: «Hvordan tenker Norsk Sykepleierforbund å få til å bistå for å få en økning av helsefagarbeidere og helsesekretærer på sykehusene»?
– Det er veldig mye godt samarbeid ute på arbeidsplassene mellom våre medlemmer og medlemmer i deres profesjoner, men vi som ledere må kanskje bli mer tydelige i dette arbeidet, sa Naustvik til Utne og Luther. – Men det handler egentlig ikke om andel av yrkesgrupper, men hvilke oppgaver som skal løses, sa Naustvik.
– Vi trenger hele laget av ulike yrkesgrupper for å videreutvikle helsetjenestene, avsluttet arrangøren.