«En utvikling som må snus»

Forsker Heidi Gautun

Forsker, Heidi Gautun. Foto: StudioVest / NOVA

- Sykepleiere på sykehjem og i hjemmesykepleien er mangelvare, og det går utover pasientene som ikke får de tjenestene og behandlingene de har krav på. Sykepleierne må få en arbeidshverdag som de kan stå i frem til pensjonsalder. Arbeidsbelastningen må ned, og lønnen og kompetansen må opp, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i en kommentar til Nova-rapporten «En utvikling som må snus».

Velferdsforskningsinstituttet NOVA fikk i mai 2020 i oppdrag fra Norsk Sykepleierforbund å gjennomføre et prosjekt som sammenfatter forskning og statistikk om bemanning og kompetanse i sykehjem og hjemmesykepleien. Nå er rapporten «En utvikling som må snus» lagt frem.

Forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA Heidi Gautun har vært prosjektleder for rapporten.

- Arbeidsbelastninger er helt klart hovedgrunnen til at mange sykepleiere ønsker å slutte å jobbe i sykehjem og hjemmesykepleie, sier forsker Heidi Gautun til Sykepleien.

- Disse tjenestene er veldig presset nå. Hvis det fører til at sykepleiere rømmer derfra, har vi skikkelig problemer, konstaterer samfunnsforsker Heidi Gautun i den samme artikkelen.