Unio stat er i streik, mekling førte ikke frem

Gro Lillebø i streik 2024

Gro Lillebø, 2. nestleder Norsk Sykepleierforbund. Foto: Norsk Sykepleierforbund

Unio er i streik i staten etter at meklingen hos Riksmekleren var resultatløs. Staten var aldri interessert i å komme Unios krav i møte, men var opptatt av å tvinge alle statsansatte over på én tariffavtale.

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier Guro Lind, forhandlingsleder for Unio stat.

– Denne avtalen ville gitt en dårligere løsning for Unios medlemmer enn i dag, og det var aldri aktuelt å godta statens forslag. Staten visste godt at Unio og Akademikerne aldri kunne akseptere en slik avtale. Staten og regjeringen har selv valgt streik, sier Lind.

I første omgang er det gjort et beskjedent, forberedende uttak, men fra mandag vil det gjøres et betydelig streikeuttak blant annet i politiet og i høyere utdanning.

Av Norsk Sykepleierforbunds medlemmer er det stort sett vitenskapelige ansatte ved universiteter og høyskoler som tas ut i streik.

Maktarroganse

Unio og Akademikerne er klart størst i staten, men regjeringen velger å overkjøre dette flertallet.

– Det vitner om maktarroganse, og er en politisering av lønnsforhandlinger som er svært problematisk og undergraver partssamarbeidet i staten, sier Lind.

Guro Lind
Guro Lind, leder av Unio Stat. Foto: Forskerforbundet

Uforsvarlig å ikke utrede konsekvensene

Unio og Akademikerne inngikk for to år siden en egen tariffavtale med staten, som har vært bra for statsansatte med høyere utdanning. Statsansatte med høyere utdanning har over tid hatt dårligere lønnsutvikling, både sammenlignet med høyt utdannede i privat sektor og statsansatte med kort utdanning. Unio og Akademikernes tariffavtale har gjort det mulig å snu denne negative utviklingen

– Vi var godt i gang med arbeidet med å sikre statsansatte med høyere utdanning bedre lønnsutvikling. Avtalen har bare virket i to år. Det er uforsvarlig at staten går bort fra denne avtalen uten å utrede konsekvensene først, sier Lind.

Ikke interessert i å komme Unio i møte

– Det er krevende når staten ikke er interessert å komme Unio i møte i det hele tatt, sier Gro Lillebø, 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) til Sykepleien. Lillebø er medlem i Unios stats forhandlingsutvalg. Hun fortsetter:

– Våre medlemmer som jobber ved universiteter og høyskoler, har over år har hatt lavere lønnsutvikling enn høyt utdannede i privat sektor og statsansatte med kortere utdanning. Samtidig sliter universiteter og høyskoler med rekruttering.

Vanvittig maktmisbruk

Til Sykepleien sier forbundsleder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen, at det er to hovedgrunner til at det nå blir streik:

– Den ene er at lønnsnivået er altfor lavt for å kunne rekruttere og beholde personell som utdanner sykepleiere. Mangelen er stor. Vi vet at 60 prosent vil gå av med pensjon i løpet av de neste fem årene. Da står man igjen med en utdanning som ikke blir godkjent. En annen grunn er det som er et vanvittig maktmisbruk av en stat, styrt av en regjering, sier Larsen.