Streikefare for sykepleierne i NHO fra onsdag

Riksmekler og Lill

I første omgang er sykepleiere ved Frelsesarmeen Gatehospital i Bergen og Oslo, Haukeland Pasienthotell i Bergen, Avonova Bedritshelsetjeneste Ullevål i Oslo, Godthaab Helse og Rehabilitering i Bærum og Ringen Rehabiliteringssenter i Moelv meldt ut i streik om partene ikke kommer til enighet i meklingen.

Kan ikke godta dårligere lønnsnivå og arbeidsvilkår enn i det offentlige

– For oss handler det om å sikre at sykepleiernes lønns- og arbeidsvilkår er like gode i det private helsevesenet som i det offentlige, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen før meklingen.

– NHO Geneo mener at private helsebedrifter er viktige bidragsytere i helsetjenesten og viktige for å løse utfordringene fremover – da må de vise det og ikke bare snakke om det. Vi kan ikke godta både dårligere lønnsnivå og dårligere arbeidsvilkår (sykelønn) for sykepleiere i NHO enn i offentlig sektor, sier Sverresdatter Larsen.

NSF krevde i årets forhandlinger full lønn under sykdom, full opptjening av feriepenger, et lønnsoppgjør minst på samme nivå som i kommunene og samme ubekvemstillegg og helligdagstillegg som i kommunene. NHO Geneo tilbød lavere minstelønnssatser enn KS, ingen endring i helligdagstillegg eller minimumskronebeløpet for ubekvemstillegg og heller ingen endring i sykelønnsordningen.

– Skal NHO Geneos medlemsbedrifter bli tatt seriøst, må de oppføre seg seriøst. Da kan de ikke de systematisk underby sykepleiernes vilkår, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Forbundslederen har tro på en løsning i meklingen.

– Vi går alltid inn i mekling med det mål å unngå konflikt. Nå håper vi at vi ved Riksmeklerens hjelp finner en løsning som begge parter kan akseptere, sier Larsen.

Les også: Brudd mellom sykepleierne og NHO

Meklingen starter i dag

Meklingsstart er i dag klokken 10.00, og fra da av er det kun riksmekler Mats W. Ruland som kan uttale seg om det som foregår i Riksmeklerens lokaler i Grensen. Fristen er satt ved midnatt natt til onsdag 16. oktober.

Pleie- og omsorgsoverenskomsten gjelder for sykepleiere ansatt i private helse- og omsorgsbedrifter som er medlem i NHO Geneo, og som NSF har krevd skal omfattes av tariffavtalen. Det er nær 650 medlemmer i NSF som er omfattet. Disse jobber i sykehjem, hjemmetjeneste, somatiske behandlings-, rehabiliterings- og opptreningsbedrifter og bedrifter som tilbyr tjenester innen rus, psykiatri og rehabilitering, pasienthotell og bedriftshelsetjeneste.

Kontaktperson for mediene ved meklingens slutt er kommunikasjonssjef Tore Bollingmo i Norsk Sykepleierforbund, telefon 92 84 01 77, e-post tore.bollingmo@nsf.no.