Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) la i dag fram sin foreløpige rapport om fasiten for fjorårets lønnsoppgjør og grunnlaget for årets.
– Vi har gjennom det siste året sett hva som står på spill både i kommunene og sykehusene. Det finnes ingen vei utenom at helsepersonell i sykepleietjenesten prioriteres enda høyere, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen etter at TBU-tallene ble lagt fram i dag.
Har klart å presse frontfagsramma
TBUs foreløpige rapport viser at ansatte i offentlig sektor har tatt igjen noe av etterslepet fra de siste årene.
– Selv om vi har klart å presse frontfagsramma, trengs det langt kraftigere lut for å gjøre noe med sykepleiermangelen i offentlig sektor. Dette ansvaret må arbeidsgiver ta på alvor i årets lønnsoppgjør, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).
Det må løses på flere plan, både politisk, lokalt men selvsagt også i sentrale tariffoppgjør. Sykepleiere er i følge NAVs bedriftsundersøkelse den gruppen det er størst mange på i norsk arbeidsliv. Det er ingen helsetjeneste, kommune eller noe samfunn som kan fungere uten sykepleiere.
Sterke offentlige helsetjenester er limet
– Vi har en alvorlig og livstruende mangel på sykepleiere over hele landet. I årets tariffoppgjør trenger vi derfor en handlekraftig arbeidsgiverside, som ikke låser seg til fortidas tankemåter. Uerstattelig sykepleierkompetanse må verdsettes i det offentlige for å unngå fast-track mot et todelt og privatisert helsevesen, sier hun.
Forbundslederen peker på at helseminister Ingvild Kjerkol på KS landsting nylig ga uttrykk for at lønn virker, det «må være lik lønn for likt arbeid», og at «det er ille at vikarer tjener mer» enn fast ansatte i helsevesenet.
– Helseministeren har selvsagt helt rett i at lønn virker. Sterke offentlige helsetjenester er limet i lokalsamfunn over hele landet, sier forbundslederen.