Sykepleiernes arbeidsbetingelser skal kartlegges

En sykepleier undersøker en pasient med ultralydapparat

Illustrasjonsbilde. Foto: Bo Mathisen

Undersøkelsen tar for seg både organisatoriske, sosiale og relasjonelle arbeidsbetingelser. Den vil også inkludere lederundersøkelsen, som NSF har gjennomført tidligere. Undersøkelsen blir sendt til yrkesaktive medlemmer i september.

– Vi trenger et godt kunnskapsgrunnlag for å kunne informere arbeidsgivere og politikere

– Helsesektoren står overfor store utfordringer som vil påvirke sykepleiernes og sykepleierledernes arbeidsvilkår, og vi har nylig vært gjennom en krevende pandemi som vi fortsatt merker ettervirkningene av. Vi trenger et godt kunnskapsgrunnlag for å kunne informere arbeidsgivere og politikere, slik at det iverksettes virkningsfulle tiltak. Målet er at både sykepleiere og ledere skal ha det bra på jobb og oppleve at de får gjort jobben sin og brukt kompetansen sin, påpeker Sverresdatter Larsen.

Forbundslederen understreker viktigheten av at medlemmene tar seg tid til å besvare et omfattende spørreskjema:

– Skal vi få et godt kunnskapsgrunnlag, er vi nødt til å gå i dybden. Da blir det mange spørsmål. Men undersøkelsen er utformet slik at svarene lagres, og man kan gå inn og ut av spørreskjemaet.

Tre av fire risikerte overbelastning under koronapandemien

I 2021 viste en Sintef-undersøkelse som tok for seg sykepleiernes arbeidsbelastning under koronapandemien, at tre av fire sykepleiere risikerte overbelastning. Sykepleierledere med personalansvar hadde den største akkumulerte belastningen. Det var også en tydelig sammenheng mellom høyere akkumulert belastning gjennom pandemien og HMS-arbeid som ble vurdert som svakt.

Undersøkelsen omfatter også lederundersøkelsen

NSF har tidligere gjennomført flere lederundersøkelser som viser at mange sykepleierledere, og særlig førstelinjelederne, har et stort lederspenn og ofte lite støtte rundt seg. Lederundersøkelsen vil nå inngå som en egen del i undersøkelsen om sykepleiernes arbeidsvilkår.

– Det er et mål å redusere antall henvendelser fra NSF til medlemmene. Ved å ta lederundersøkelsen inn som en egen del i kohortstudien, vil antall undersøkelser ut til lederne reduseres. Det vil forhåpentligvis bidra til at flere svarer, sier Larsen.

I tillegg til ledere får medlemmer som er tillitsvalgt eller verneombud, egne spørsmål i undersøkelsen.

Kohortundersøkelser sier noe om utvikling over tid

Sintef-undersøkelsene er såkalte kohortundersøkelser, som følger det samme utvalget over tid. Undersøkelsene kan dermed gi mer dybdekunnskap og si noe om utviklingen over lengre tid.