Vi støtter Rafah

Hjelpearbeider i Palestinsk Røde Halvmåne bærer et barn

Ansatte og frivillige i Palestinsk Røde Halvmåne jobber døgnet rundt med blant annet ambulansetjeneste og distribusjon av nødhjelp. Foto: Palestinsk Røde Halvmåne/X

– I over sju måneder har Netanyahus regjering drevet sivilbefolkningen i Gaza fra skanse til skanse. Nå har de sendt bomber mot en teltleir med internt fordrevne flyktninger i Rafah. En brennende flyktningeleir viser hjerteskjærende bilder av skadde barn og andre uskyldige – et nytt og uforståelig lavmål. Vi har allerede sett gjentatte angrep på lignende illegitime mål, som sykehus og helsepersonell, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Israel fordømmes internasjonalt

Nå fordømmes Israel internasjonalt for det dødelige angrepet på teltlandsbyen. Også Norges utenriksminister er tydelig i sin tale. Til Politisk kvarter på NRK den 29. mai sa utenriksminister Espen Barth Eide at situasjonen er ekstra ille fordi angrepet på Rafah er i direkte strid med det Den internasjonale domstolen (ICJ) har pålagt Israel å gjøre – nemlig å avslutte alle angrep i Rafah som setter sivile liv i fare.

Ifølge Verdensbanken ligger hele 60–70 prosent av Gaza totalt i ruiner. Ingen steder er trygge.

NSF gir bistand og fortsetter å presse på for våpenhvile

– Som sykepleier kjenner jeg på en humanitær sorg over alle sivile liv som går tapt i krig og konflikt. Men sorgen må ikke bli til passivitet og resignasjon. Norsk Sykepleierforbund fortsetter å presse på for en umiddelbar våpenhvile, en uhindret humanitær tilgang og beskyttelse av sivile. Vi arbeider også opp mot de internasjonale sykepleierorganisasjonene. Og vi gir bistand som nødhjelp, medisinsk utstyr og helsepersonell. I dag har vi bestemt oss for å gi mer i støtte, forteller Sverresdatter Larsen.

Sykepleierforbundet har også tidligere gitt solidaritetsmidler til flere bistandsorganisasjoner. Mottakerne denne gangen er Norwac (150 000 kroner) og Røde Kors (300 000 kroner). Pengene vil gå til humanitært arbeid både i Midtøsten og i Ukraina.

Forbundslederen oppfordrer alle som kan, til å gi til hjelpeorganisasjoner via deres nettsider.