I 2016 skjedde det noe som endret jobbtilværelsen til Papias totalt. Han ble usaklig oppsagt. Selv mener han at en personkonflikt med nærmeste leder var årsaken. Arbeidsgiveren anklaget ham for å ha gått utenom inngåtte avtaler med leverandører da han kjøpte inn diverse utstyr til klinikken.
Papias Iyakaremye har vært medlem av Rwanda Nurses and Midwives Union (RNMU) siden 1998, og han fikk selvsagt hjelp da han trengte det. Etter å ha undersøkt saken nærmere skaffet RNMU Papias en advokat og betalte også kostnadene for de rettslige skrittene.
Vant i retten
Papias og RNMU vant første rettsrunde, men motparten godtok ikke dette og anket saken videre. Da Norsk Sykepleierforbund snakket med ham, hadde retten fortsatt ikke avsagt noen dom.
Anklagen som ble rettet mot Papias, som da var leder for et helsesenter, var at han hadde kjøpt inn utstyr for hiv-testing fra feil leverandør. Innkjøpskostnadene beløp seg til cirka 300 norske kroner, omregnet fra rwandisk franc. For dette ble han altså oppsagt, fratatt jobben og inntekten. Nå lever han av støtte fra familien.
– Men uten hjelp fra forbundet (RNMU), ville jeg ikke ha hatt råd til å betale advokaten og domstolen, sier Papias.
Han er optimistisk på egne vegne før neste runde i retten. – Jeg vet jeg er uskyldig, sier han.
NSF bidrar internasjonalt
NSF har siden begynnelsen av 1980-tallet jobbet internasjonalt med bistandsarbeid ved å bidra til å etablere og utvikle sterke og attraktive sykepleierorganisasjoner som ivaretar sykepleierne og jordmødrenes interesse til det beste for befolkningens helse og livskvalitet. I dag samarbeider NSF med sykepleierorganisasjoner i Rwanda og Malawi.
Helse er noe av det viktigste for en bærekraftig utvikling og har alltid hatt en sentral plass i norsk og internasjonal bistand. Sykepleiere er blant de viktigste fagpersonene i ethvert lands helsetjeneste. Dette krever at de har solid kompetanse, tilgang på faglig utvikling samt gode og trygge arbeidsforhold.
Store utfordringer
Med NSFs over hundre år lange historie er vi i Norge langt fremme på disse områdene. Men på det afrikanske kontinentet er en sykepleier og jordmors hverdag preget av svært mange pasienter, kompliserte sykdomsbilder, mangel på medisiner og utstyr, dårlig rettssikkerhet og utrygge arbeidsplasser. I tillegg kan utdanningene være mangelfulle. Det er derfor bistandsarbeidet til NSF er så viktig.
NSF har kompetanse og erfaring på som ingen andre norske aktører på bistandsfeltet har. Forbundet har bred fagkompetanse innenfor mange av de fagfeltene våre søsterorganisasjoner også jobber med: fag- og helsepolitikk, utdanning, ledelse, forskning, tariffspørsmål, arbeidsrett og medlemsrekruttering, bare for å nevne noe.
Samarbeider med Norad
Bistandsarbeidet til Norsk Sykepleierforbund er et samarbeid med Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid), der sistnevnte står for det meste av de økonomiske kostnadene, mens NSF bidrar med den praktiske gjennomføringen av prosjektene samt faglig ekspertise. Nåværende avtale med Norad går ut i år, og det er søkt om en ny flerårig samarbeidsavtale.
Papias Iyakaremye har godkjent at vi forteller historien hans.
Les mer om Norsk Sykepleierforbunds internasjonale arbeid her.