Du kan søke om forskningsstipender
Norsk Sykepleierforbund utlyser to doktorgradsstipender og ett postdoktorstipend til forskning på henholdsvis tjenesteutvikling og sykepleierutdanning.
Søknadsfristen er 15. mars 2025.
Har du spørsmål, kan du sende en e-post til forskningsmidler@nsf.no.
Forskning på tjenesteutvikling
Helse- og omsorgstjenestene er i kontinuerlig endring som følge av både kunnskapsutviklingen, den teknologiske utviklingen, endringer i demografien og helsetilstanden i befolkningen, nytt lovverk og endrede økonomiske rammevilkår.
Kommunenes helse- og omsorgstjenester overtar stadig flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten. Utviklingen skaper behov for nytenkning og innovasjon i sykepleie- og jordmortjenesten.
NSFs ønsker og forslag
Vi ønsker særlig prosjekter som tar utgangspunkt i brukere, pasienter og/eller pårørende med komplekse og sammensatte behov for en mer fremtidsrettet sykepleietjeneste.
Forskningen kan ta for seg for eksempel psykisk helse og rus, allmennsykepleie eller helsestasjons- og jordmortjenester.
Noen eksempler på hva prosjektene kan belyse, er pasientsikkerhet, intervensjoner, ledelse av tjenestene og/eller nye organiseringsformer. Mer konkret kan forskningen rettes mot arbeidsmiljø, innføring av ny teknologi, kliniske prosedyrer, teambasert pasientbehandling, nye ledelsesformer eller erfaringer fra pasienter, brukere, pårørende og ansatte.
De ulike temaene kan studeres fra et faglig og/eller organisatorisk perspektiv.
Forskning på sykepleieutdanning
Nye nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene ble iverksatt høsten 2020. Det første kullet med bachelorstudenter ble uteksaminert i 2023. Høsten 2023 startet videre- og masterutdanninger i sykepleie opp etter de nye retningslinjene.
De nye retningslinjene gir grunnlag for nye problemstillinger og innovative, nyttige og betydningsfulle studier sett fra perspektivet til studenter, pasienter, pårørende og fast ansatte i undervisnings- og forskerstillinger (UF-ansatte). Vi trenger ny kunnskap som belyser om eksisterende og nye utdanninger er relevante med hensyn til pasienters og brukeres behov for sykepleie.
NSFs ønsker og forslag
Forskning på nye metoder – fra utvikling og gjennomføring til nytte og konsekvenser – vil gi innsikt som kan bidra til å utvikle både sykepleierutdanningen og sykepleie- og jordmorfaget.
Videre er det behov for kunnskap om ledelsesformer, organisering, ressursbruk og ressursbehov i utdanningene. Innholdet i og organiseringen av praksisstudiene må være relevant for yrkesutøvelsen og gi studentene nødvendig veiledning og oppfølging.
Både sykepleierutdanningen og helse- og omsorgstjenesten har et ansvar for kvaliteten i praksisundervisningen. Det er derfor viktig å kartlegge samhandlingen – hvordan den ivaretas, og hvilke modeller for praksisstudier som kan bidra til å oppnå gode resultater for studentene.
Desentraliserte utdanningsformer er også et område vi trenger mer forskning på.
Hva vi vektlegger i vurderingen av søknaden
Forskningsprosjektene vi støtter, skal frembringe ny kunnskap som kan bidra til å utvikle og underbygge sykepleierutdanningen og sykepleietjenesten i tråd med behovene til brukere, pasienter, pårørende og samfunnet.
Vi vurderer søknadene etter nytten vi forventer at resultatene vil ha for utviklingen av sykepleie- og jordmortjenesten eller sykepleierutdanningen. Vi er spesielt opptatt av ledelse, pasientsikkerhet og sykepleieintervensjoner.
Du bør derfor skrive i søknaden hvorfor vi trenger prosjektet, hva det unike bidraget vil være, og hvordan prosjektet bygger på og videreutvikler eksisterende kunnskap.
Vi vil også legge stor vekt på forskningsdesign og gjennomføringsevne.
Når det gjelder postdoktorstipendet, vil vi prioritere søknader der kandidaten planlegger minimum et tre måneders internasjonalt forskningsopphold med samarbeidspartnere.
Formelle krav til søknaden
Det må komme tydelig frem av søknaden om du søker om doktorgradsstipend eller postdoktorstipend.
Den prosjektansvarlige skal være en norsk forskningsorganisasjon. I søknaden må du oppgi navn på både den faglige ansvarlige og den administrativt ansvarlige.
Doktorgradsstipend
Som potensiell stipendiat søker du ikke på vegne av deg selv. Den formelle søkeren skal være faglig ansvarlig for prosjektet, og må være sykepleier med doktorgrad og medlem i NSF. Som faglig ansvarlig må man dessuten ha kompetanse til å veilede stipendiaten.
Postdoktorstipend
Kandidaten må ha doktorgrad innenfor et relevant fagområde.
Kjent kandidat
Ved kjent kandidat, det vil si at kandidaten allerede er valgt ut og navngitt i søknaden, må doktorgradsavhandlingen være innlevert til bedømming innen 1. juni i søknadsåret.
Dersom du er kandidat og selv står oppført som søker, forutsetter vi at du er tilknyttet en veileder / faglig rådgiver og en etablert forskningsgruppe.
Ukjent kandidat
Ved ukjent kandidat, det vil si at kandidaten ikke er valgt ut ennå, skal stillingen som hovedregel lyses ut eksternt.
Vi forutsetter at prosjektlederen forplikter seg til å veilede eller fungere som faglig rådgiver for postdoktorkandidaten
Slik søker du
Du må bruke vårt elektroniske søknadsskjema. Vedlegg laster du opp i skjemaet som pdf-filer.
Søknadsfristen er 15. mars 2025 kl. 12.
Doktorgradssøknaden må inneholde
- prosjektbeskrivelse på norsk eller engelsk, inkludert referanser (maks 10 sider)
- sammendrag av prosjektet på norsk, med mål/hensikt, bakgrunn, metode og forventet nytte for sykepleie (maks 300 ord)
- søkerens CV (maks 5 sider)
Postdoktorsøknaden må inneholde
- prosjektbeskrivelse på norsk eller engelsk, inkludert referanser (maks 10 sider)
- sammendrag av prosjektet på norsk, med mål/hensikt, bakgrunn, metode og forventet nytte for sykepleie (maks 300 ord)
- beskrivelse av at kravet til veiledning er oppfylt
- veilederens CV, dersom kandidaten selv står som søker (maks 5 sider)
- kortfattet karriereplan
Hva skjer videre hvis du får stipend?
Midlene fra NSF går til å dekke lønnskostnader til to doktorgradsstillinger og én postdoktorstilling i inntil tre år.
Forskningsinstitusjonen som får tildelt doktorgradsstipend, lyser selv ut stillingen. Det gjelder også for postdoktorstillingen hvis kandidaten er ukjent. Den som ansettes, må være medlem i NSF.
Forskningsinstitusjonen må levere framdriftsrapporter underveis, i tillegg til en sluttrapport. Vi ønsker at publiserte artikler fra prosjektet legges ved sluttrapporten.
Stipendsatser
NSF følger satsene til Forskningsrådet, som er 1 372 000 kroner for 2025. De beregner en vekst på 4,3 prosent for 2026 og 3,7 prosent for 2027. Støtten skal bidra til å dekke lønn, sosiale kostnader, indirekte kostnader og generelle driftsmidler.
Kostnader forbundet med åpen publisering må søkeren selv dekke.
Hvem behandler søknaden?
Tildelingene vedtas i forbundsstyret i NSF på bakgrunn av en innstilling fra en oppnevnt komité. Komiteen består av professor Tove Aminda Hansen (UiT Norges arktiske universitet), førsteamanuensis Kristine Haddeland (Universitetet i Agder), professor Malin Holmström Rising (Mittuniversitetet, Sverige), professor Kjersti Grønning (NTNU) og seniorrådgiver Marit Leegaard (NSF).