Stor sykepleiermangel i kommunene

NSFs logo i svart

I 2024 manglet det sykepleier på 17 prosent av vaktene hvor det var planlagt sykepleier på vakt. Nesten 1 av 5 sykepleiervakter manglet altså sykepleier. Det er store variasjoner mellom de tre fylkene. Buskerud har størst avvik med over 20 prosent avvik, Akershus har 18,3 prosent avvik, og Østfold har 12,9 prosent avvik. Mangelen på helsefagarbeidere har økt fra 2023 til 2024. Samtidig ser vi en stor økning i bruken av assistenter uten formell utdanning, i Akershus og i Buskerud. I Akershus blir det brukt over 100 prosent flere assistenter inn i bemanninga, enn det som er planlagt. I Buskerud er tallet 94,5 prosent. I Østfold er tallet 58,2 prosent flere assistenter. Samlet sett er dette resultatet nedslående, når vi vet at pasientene blir flere og sykere.

Hvert år gjør tillitsvalgte i NSF en registrering i mars måned, for å se på kvalitet og kompetanse i sykehjem, helsehus, hjemmesykepleie og bemannede boliger (ikke PU). 223 arbeidssteder i 39 av kommunene i Akershus, Buskerud og Østfold har levert inn tall. Det er varierende hvor mange tall som kommer fra hver kommune. Noen har registrert både institusjon og hjemmesykepleie, mens andre bare har registrert deler av tjenesten. Det er også varierende hvor stor andel sykepleiere og helsefagarbeider utgjør, av den totale bemanningen. Det er opp til kommunene selv, å bestemme hva som er god og forsvarlig bemanning, og fagdekningen varierer. De som planlegger med god fagdekning, har mer å gå på ved fravær, enn de som planlegger med lav fagdekning. Fordi det er så store variasjoner, kan det være vanskelig å sammenligne kommunene med hverandre. Men de som ønsker å få tallene, kan ta kontakt på e-post viken@nsf.no.

I 2024 er det 15 kommuner i Akershus, 17 kommuner i Buskerud og 7 kommuner i Østfold som er med i kartleggingen.

Rett kompetanse på hver eneste vakt er viktig for å sikre både pasientsikkerheten og  et godt arbeid- og fagmiljø. I 2024 var det færre sykepleiere og færre helsefagarbeidere på vakt, enn det som var planlagt. Dette er en trend som har vist seg de siste årene. Det er mangel på både sykepleier og helsefagarbeider. Avviket på helsefagarbeider har økt fra 8,5 posent i fjor til 10,2 prosent i år. Dette viser at det er vanskelig å få tak i nok folk med fagbrev som helsefagarbeider i kommunene.

Tallene i Viken er omtrent som landsgjennomsnittet.

Dersom du ønsker å se nærmere på tallene, ta kontakt på e-post viken@nsf.no.