Sol, sommer og kjærlighet

F.v Live, Tiril, Dag

Ledertrioen i NSF Viken; Live, Tiril og Dag.

Juni er også pride-måned, og har blitt en måned for mengder av meningsytringer. I sosiale medier florere det av innlegg med engasjerte og tidvis harde kommentarfelt. Mange ønsker å mene noe, både om pride og om de som mener noe om pride. 

Må NSF bry seg om pride? 

I Sykepleierforbundet har vi markert og feiret pride i flere år. I NSF-Viken får vi mest positive reaksjoner på dette. Likevel vet vi at vi har både medlemmer og andre som lurer på hvorfor NSF skal bry seg med pride. 

For trenger man egentlig å slå så stort opp om allting, og er dette noe som egentlig angår Sykepleierforbundet, en partipolitisk nøytral fagforening? 

Svaret er kort og godt – JA. Noen ting må man faktisk markere, og pride angår i høyeste grad Sykepleierforbundet. Kjønns og seksualitetsmangfoldet iblant oss hopper ikke bukk over helsevesenet.  

Fylkesstyret i Viken har enstemmig vedtatt av NSF Viken deltar under pride. For NSF er mangfold, inkludering og menneskerettigheter viktig. 

Helsevesenet er fremfor alt mennesker 

Kongens tale hvor han beskriver Norge og oppsummerer med at «Norge er fremfor alt mennesker» gjelder også for oss. Helsevesenet er også fremfor alt mennesker. Mennesker som vi skal møte, omgås og hjelpe med respekt. 

Når NSF deltar i pride er det for å si tydelig ifra. Vi skal alle trygt kunne være den vi er blant kollegene våre, og kjønnet på den vi forelsker oss i spiller ingen rolle.  

Helsevesenet skal være trygt 

Menneskene som møter oss som pasienter eller brukere skal være trygge på at de møter sykepleiere med et åpent sinn, som ikke dømmer og bidrar til usunn skam. Som pasient eller bruker er du ofte allerede i en situasjon som er vanskelig, da skal vi dempe ikke øke stresset. Våre pasienter og brukere skal ikke trenge å gå inn i skapet i møte med helsevesenet. 

Som pårørende i møte med helsevesenet skal du være fri til å være akkurat det, pårørende. Du skal ikke trenge å skjule hvem du er, eller hvilken relasjon du har til ditt barn eller din partner. Barna som møter helsevesenet med to foreldre av samme kjønn, eller en forelder som ikke innfrir den tradisjonelle forventningen til kjønn, skal ikke trenge å være bekymret for hvordan sykepleieren eller helsesykepleieren reagerer på foreldrene. 

Et inkluderende samfunn 

NSF jobber for at likeverd, like rettigheter, mangfold og inkludering skal være grunnleggende verdier i samfunnet. En del av vårt arbeid er å påvirke samfunnsforholdene til det beste for befolkningens helse.  

Helse er ulikt fordelt i samfunnet og vi vet at de av oss som bryter med kjønns- og seksualitetsnormen i samfunnet oftere rapporterer å ha dårligere helse enn resten. NSF ønsker å motvirke dette blant annet ved å jobbe for et mer inkluderende samfunn. 

Sykepleiere er en del av mangfoldet 

Sykepleierforbundet har en medlemsmasse på nesten 130.000 medlemmer, ca. 23.000 av disse tilhører Viken. Vi er en bredt sammensatt gruppe, både når det kommer til meninger og hvordan vi lever våre liv.  

Når vi feirer pride-måneden feirer vi mangfoldet. Vi er stolte over å leve i et samfunn og å ha et forbund hvor dette mangfoldet er akseptert. Når vi deltar i pride ønsker vi å markere at det skal være plass til oss alle. Alle trenger ikke være enige, men vi skal behandle hverandre med respekt. 

En selvfølge å delta 

Vi erfarer at motstanderne av pride viser til holdninger og politikk fra arrangørene av pride eller deltakere i pride-paradene. Meninger og holdninger de mener man støtter ved å delta i pride. Både arrangøren av pride og deltakerne i pride kan åpenbart ha politikk på ting NSF ikke har tatt stilling til, og kanskje heller ikke kommer til å ta stilling til. Det er likevel ikke en grunn til å ikke feire.  

Vi feirer pride med samme selvfølgelighet som vi går i 1.mai-tog. Det kan være foreninger i 1-mai toget som mener andre ting enn oss, og vi kan til tider kan være dypt uenig med arrangøren i enkelte saker. Vi har likevel aldri vurdert å ikke gå i tog for å feire arbeidernes internasjonale dag. Vi har heller aldri vurdert at vår deltakelse betyr vi støtter alt de andre står for. Slik er det også med pride.  

Pride angår alle – også NSF

Vi deltar i pride for å vise at vi står sammen for et inkluderende samfunn, et inkluderende helsevesen og et inkluderende arbeidsliv. Så enkelt og så selvfølgelig. Pride angår alle sykepleiere – for helsevesenet skal være trygt for alle. 

God sommer og god pride-måned!  

Hilsen Tiril Bringsrud Svensen, fylkesleder