Vi skriver 2024, hvorfor er det fortsatt slik at mannsdominerte yrker får et bedre tilbud knyttet til arbeidstøy?
Norsk Sykepleierforbund mener at arbeidsgiver må tilby sykepleiere og annet helsepersonell i kommunenes hjemmetjeneste arbeidstøy som er tilpasset årstiden, på samme måte som ansatte i tekniske tjenester og i industrien får arbeidstøy på bakgrunn av behov og årstid.
For sykepleiere og annet helsepersonell som jobber i hjemmetjenesten er ikke arbeidstøy tilpasset arbeidets art og årstid en selvfølge.
For et par måneder siden viste gradestokken i fylket vårt tosifrede minusgrader. Sykepleiere og annet helsepersonell i hjemmetjenesten har behov bedre arbeidstøy når de reiser rundt til pasienter og brukere, enn de tynne uniformene som tilbys, og som også brukes inne på sykehjemmene.
I svært mange kommuner i Norge er det fortsatt store ulikheter med tanke på hva som tilbys av arbeidstøy til ulike grupper av arbeidstakere. Det synes å være en forskjellsbehandling mellom mannsdominerte og kvinnedominerte yrker med tanke på både arbeidstøyet og kjøretøyet som er nødvendig for å utføre de respektive arbeidsoppgavene.
Industrien som denne gruppen ofte sammenlignes med i andre sammenhenger, kan hente ut nødvendig utstyr - det være seg ulltøy, sokker, sko, kjeledresser, med eller uten fòr alt etter hvilken årstid det er. I tillegg har de også ofte gode jakker som tas på utenpå kjeledressen.
Det synes å være en praksis i de fleste kommuner at det som oppfattes som arbeidstøy for ansatte i tekniske tjenester er veldig ulikt det som defineres som arbeidstøy for ansatte i helsetjenesten. Hvorfor er det slik i 2024?
Er det fordi de ansatte i tekniske tjenester i større grad jobber utendørs med eksempel vann og rørsystem? De ansatte i hjemmetjenesten har en arbeidshverdag der de går mye inn og ut mellom bilene og boliger til pasienter og brukere gjennom en arbeidsdag. Her på Vestlandet er det mye regn hele året, på vinterstid kommer snø og is som må fjernes før en kan kjøre videre til neste oppdrag. Tenker arbeidsgiver at dette skal gjøres i den tynne bomullsuniformen som tilbys? Mange arbeidstakere i hjemmetjenesten «sponser» kommunen med sko, privat ulltøy og yttertøy for å ikke bli våt av regnværet eller fryse når gradestokken viser minusgrader.
Norsk Sykepleierforbund vil hevde at dette handler om en kultur der en ser annerledes på de tradisjonelle manns - og kvinnedominerte yrkene. En tradisjon som må snus!
Ansatte i hjemmetjenesten må få tilbud om nødvendig arbeidstøy basert på behov og årstid.
Norsk Sykepleierforbund Vestland vil i årets 8-marstog blant annet gå bak en av parolene om arbeidstøy, noe som skulle være helt unødvendig å kjempe for i 2024!
Reidun Stavland, fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Vestland
Cecilie Hammersland, fylkesnestleder Norsk Sykepleierforbund Vestland