Den 5 mai hvert år markerer Norsk Sykepleierforbund og vår faggruppe Jordmor forbundet NSF jordmordagen. Jordmødre har en livsviktig og livsnødvendig kompetanse for mor og barn før, under og etter fødsel, der målet er en så trygg fødsel som mulig. Målet er en fin opplevelse for hele familien som ivaretar både mor og barn sin helse.
I 2023 ble det født 52500 barn i Norge. Dette er en liten økning fra de foregående år. Her i Vestland blir de fleste barn født på fødeavdelingene i Bergen, men også på fødeavdelingene på Voss, på Stord, i Førde og i Odda.
De fleste gravide går også til svangerskapskontroll hos jordmor i kommunene.
Det er viktig at vi har nok jordmorkompetanse i spesialisthelsetjenesten, men også i kommunehelsetjenesten. Gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende øker, og flere har grunnsykdommer og høyere BMI, som igjen fører til at flere har risikosvangerskap med behov for tettere oppfølging både fra kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. 1:1oppfølging i fødsel er nødvendig, likevel viser medlemsundersøkelsen til Jordmor forbundet at mange jordmødre har ansvar for mer enn en kvinne under fødsel samtidig. Det synes nødvendig at bemanningen styrkes for å sikre kvalitet i tjenesten.
Dagens fødende har kortere liggetid i fødeavdelingene og behovet for oppfølging i kommunehelsetjenesten øker. Viktigheten av hjemmebesøk av jordmor understrekes i Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Det er viktig at kommunene rekrutterer jordmor kompetanse til hele stillinger. Jordmor har også kompetanse på kvinnehelse generelt og kan også bistå med andre helserelaterte problemstillinger knyttet til kvinnehelse i kommunehelsetjenesten.
Norge er et langstrakt land, og vi bor over alt. Enkelte fødende har lang reisevei til fødeavdelinger. For å sikre mor og barns helse i forbindelse med fødsel er behovet for følgetjeneste til fødeavdelingene nødvendig flere steder i Norge, også i Vestland. For at vi skal bo og leve i hele landet må vi også kunne føde barn trygt i hele landet, hele året. Følgetjeneste med jordmorkompetanse er med på å sikre dette.
Derfor er det viktig at det utdannes nok jordmødre. Studieplassene for jordmorfag må økes. Etter endt utdanning må de aktuelle tilbys hele faste stillinger. Vi må også sørge for at jordmødrene kan holde seg faglig oppdatert gjennom ordninger der de får praktisere jordmorfaget i spesialisthelsetjenesten, selv om de har en fast stilling i kommunehelsetjenesten.
Kvinner generelt trenger jordmorkompetansen, og gravide, fødende og barselkvinnen trenger jordmorkompetansen spesielt.
Jordmorkompetansen er viktig for mor og barn, men også for folkehelsen.
Norsk Sykepleierforbund Vestland gratulerer alle jordmødre med jordmordagen.
Reidun Stavland, fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Vestland