Gratulerer så mye med den internasjonale jordmordagen 5. mai 2024!

Jordmordagen 2024

Fødselsomsorg

I 2023 ble det født 51 980 barn i Norge, det er 500 flere enn året før. Gjennom de siste årene har det skjedd store endringer i svangerskap, fødsel og barselomsorgen. Liggetiden på sykehus er redusert, gjennomsnittsalder for førstegangsfødende er nå på nær 32 år. Dette gir økt risiko og fare for komplikasjoner både før, under og etter fødsel, noe som igjen vil kreve økt innsats fra jordmor både i primær- og spesialisthelsetjenesten.

I tillegg er det nå innført tidlig fosterdiagnostikk til alle gravide og nye retningslinjer for fødselsomsorgen som tilsier at alle skal inn poliklinisk 4-7 dager over termin. Noe som igjen medfører økt aktivitet i spesialisthelsetjenesten. En-til-en omsorg i fødsel er den viktigste kvalitetsindikatoren for en trygg fødselsomsorg, og som igjen kan redusere komplikasjoner og medisinske intervensjoner.

Barselomsorg

Redusert liggetid fører til at en større del av ansvaret faller på jordmortjenesten i kommunene. Den kommunale jordmortjenesten har gradvis fått økte ressurser de sisten årene, men dette går for sakte og mange har ufrivillige lave stillinger. Retningslinjer og nasjonal helse- og samhandlingsplan peker på viktigheten av hjemmebesøk innen to døgn etter hjemreise. Vi mener også at det er svært viktig med denne oppfølgingen, men er bekymret for om jordmødre i for små stillinger har nok tid og ressurser til det viktige arbeidet.

Kort liggetid på barsel uten oppfølging den første tiden hjemme av jordmor er svært uheldig og går ut over pasientsikkerheten. Små og sårbare nyfødte barn reiser hjem uten at ernæringssituasjonen er etablert. De er dermed utsatt for komplikasjoner som gulsott, stort vekttap, infeksjoner med mer. Kvinnene er utsatt for komplikasjoner som blødning, infeksjon og svangerskapsforgiftning.

Vi oppfordrer til heltidsstillinger i alle kommuner!

Følgetjeneste og sentralisering

I nasjonal helse- og samhandlingsplan konkluderes det med å ikke sette ned rett på følgetjeneste fra 90 til 60 minutter. Dette er vi misfornøyd med. Det er positivt at tjenesten skal evalueres. Det er positivt at det har kommet med at følgetjenesten må ha kvalifisert personell. Over 6000 barn har over en 15-års periode blitt født utenfor sykehus i Norge. Vi vet at risiko for komplikasjoner dobles dersom reiseveien er over en time. Derfor vil vi advare mot ytterligere sentralisering enn det som allerede har skjedd.