Jobbsøking
Når du skal søke på en jobb, er det viktig at du leser utlysningsteksten nøye. Bruk god tid på søknaden, og fokuser på hvordan du kan bruke din kompetanse og erfaring til å dekke deres behov. Skriv om kvalifikasjoner og oppnåelser du anser som viktig for arbeidsgiver å vite om, og hvordan du aktivt kan bruke disse til å utfylle behovene i stillingen. Husk å alltid ha oppdatert CV før den legges ved, og bruk relevante referanser.
Intervjuet
Etter søknad er sendt inn og vurdert, vil noen bli innkalt til intervju. Dette er i første omgang for at arbeidsgiver og du som potensiell arbeidstaker blir kjent og får avklart forhold rundt stillingen og din egnethet. Vær deg selv, og svar ærlig – ikke bare det du tror arbeidsgiver vil høre. I forkant av intervjuet bør du sette deg inn i hvilken arbeidsplass du har søkt deg til, og gjerne forberede noen spørsmål. Disse kan omhandle for eksempel arbeidsplassen, oppgaver og arbeidsmiljø. Det er enkelte ting arbeidsgiver ikke kan spørre om i et intervju:
- Holdninger i politiske, religiøse og kulturelle spørsmål, eller tilsvarende tilhørighet
- Medlemskap i arbeidstakerorganisasjoner
- Seksuell legning og samlivsform
- Graviditet og familieplanlegging
- Helse/helseplager - så lenge det ikke er helt avgjørende for stillingen
Arbeidsavtale
Arbeidsmiljøloven stiller krav til at det alltid skal fremlegges en skriftlig arbeidsavtale. Ved ansettelser over 1 måned skal avtalen være klar senest én uke etter man starter i arbeidet. I arbeidsavtalen skal det fremkomme hva lønnen skal være, hvilken ansiennitet du blir ansatt med, og hvor lang prøvetid det er. Dersom du er ansatt for å jobbe på dagtid, så sørg for at dette også kommer frem i arbeidsavtalen. Det gir mer trygghet og forutsigbarhet mot at arbeidsgiver kan få deg inn i en turnus.
Lønn
Lønn er et gjensidig bytteforhold – ytelse mot ytelse. Lønnen avhenger av flere forhold, som utdanning, erfaring, ansvar og ansiennitet, i tillegg til arbeidsgivers behov for å beholde/rekruttere. Det er viktig at du får et skriftlig tilbud om lønn før du tiltrer stillingen. Den beste muligheten til å få høyere lønn, er hvis du forhandler lønnen ved ansettelse. Det er lurt å ta kontakt med tillitsvalgt for å få bistand til forhandling, og hva du bør ha fokus på og kan forvente. Tillitsvalgte har også kunnskap om tariffavtaler, og derpå lønnstrinn og mulig lønnsøkning. I en tariffavtale blir partene fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden enige om betingelsene du som ansatt har når du jobber hos dem. De inneholder bestemmelser om lønn, arbeidstid, overtid, permisjon, forhandling og pensjon.
Tillitsvalgt
For å finne ut hvem du skal kontakte av hovedtillitsvalgt, må du gå inn på oversikten over hovedtillitsvalgte på Vestfold og Telemark sin fylkesnettside. Hvis du ikke finner noen på stedet du søker jobb, kan du kontakte fylkeskontoret.