Over år har våre tillitsvalgte møtt arbeidsgivere som viser til stramme og stadig strammere kommunebudsjetter når de har argumentert for økte rammer til helse. Det er ikke penger til hverken rekrutterende lønnsnivå, lønnsnivå som bidrar til å beholde livsviktig kompetanse eller et bemanningsnivå som gir sykepleiere levelige arbeidsforhold.
Siden 2012, har Norsk sykepleierforbund (NSF) samlet informasjon om vikarbruk i helsetjenestene. For Trøndelag sin del brukte man da totalt 17,5 millioner skattekroner på sykepleiervikarer. I 2022 brukte man svimlende 234,3 millioner til samme formål. Tenk litt på det. Trønderske kommuner har altså, heller enn å investere i økt bemanning, lønn som både rekrutterer og beholder, kjøpt «engangssykepleiere» for over 230 millioner kroner på ett enkelt år. Summen har økt årlig siden 2012, og det er ingenting som tilsier at dette endres fra 2022 til 2023. Det er altså å forvente at økningen fortsetter.
Noen kommuner skiller seg ut. Steinkjer kommune har økt med nesten 4 prosent. Røyrvik bruker over 7 000 kroner pr. innbygger på vikarbyråer. Frøya og Flatanger kommer relativt likt ut med 4 500,- kroner pr. innbygger. Trondheim kommune alene har brukt 105,5 millioner på kjøp av «engangssykepleiere».
Hva vil vi med å vise disse tallene for offentligheten? Jo, vi vil vise at det finnes penger i systemet. Det er helt klart feil når kommuner sier de ikke har penger til å rekruttere flere. Det er også feil når de hevder at en ikke kan bruke penger for å få tak i sykepleiere, for de finnes. Mange av våre kollegaer jobber deltid. Ofte fordi arbeidspresset i hel stilling er for tøft. Om arbeidsgiver hadde brukt penger på lønn, kunne man rekruttert flere kollegaer inn og dermed senket arbeidspresset på hver enkelt. Vips, så er «frivillig» deltid ikke et problem, en har flere ansatte å fordele helger på og en kan få flere opp i hel stilling uten at det må «betales» med enda mer ubekvem arbeidstid.
Nå tenker kanskje mange at det er jo ingen som søker på ledige stillinger, så det hjelper ikke å lyse ut flere. Nei, om tilbudet de får er minste lovlige lønn og knalltøffe arbeidsforhold, så forstår vi det. Bruk lønn som virkemiddel. Både for å beholde de få en har og for å rekruttere inn nye kollegaer. Vi minner om at det er 17 000 sykepleiere som ikke jobber innenfor helsevesenet. De kan selvsagt rekrutteres tilbake, om de gis lønn og arbeidsforhold som lokker. En kan også bruke lønn for å beholde dem en har, så en får demmet noe opp for flukten fra yrket. For 2 av 10 sykepleiere slutter faktisk før det har gått 10 år siden de ble utdannet. Det har vi ikke råd til i en eneste trøndersk kommune.
Om politikere i trønderske kommuner flytter penger fra kjøp av «engangssykepleiere» fra vikarbyrå og investerer penger i faste ansatte med forsvarlig arbeidsbelastning og lønn som gjenspeiler ansvaret de har, så vil dere oppleve at sykepleiere søker på ledige stillinger.