Ved sykehusene i Troms og Finnmark opplever mange av våre medlemmer at overtid er blitt mer en vane, enn noe som kun skjer av og til. Mange av sykepleierne er sine egne vikarer, og brudd på arbeidsmiljøloven skjer stadig vekk.
Spesielt i året som har gått har vi sett hvor marginal vår yrkesgruppe er. Intensivsykepleiere har blitt lånt ut på kryss og tvers i landet, og noen er sågar lånt ut til resten av verden. Dette viser at sykepleiekompetansen er en livsviktig ressurs som må behandles med omhu. Lønna til Unios grupper må derfor opp!
For å ta vare på befolkningen i vårt nordligste fylke er vi helt avhengig av god kompetanse for å skape gode og trygge helsetjenester i både kommunene og i helseforetakene. Norsk sykepleierforbund og Unio har stor forståelse for at Norge ikke har en utømmelig pengesekk, men samtidig har vi en kritisk mangel på livsnødvendig kompetanse.
Unio streiken handler om å investere i livsviktig kompetanse i de tjenestene vi trenger gjennom hele livet i møte med spesialisthelsetjenesten. Derfor må vi skape attraktive arbeidsplasser både når det gjelder lønn, arbeidstidsordninger og muligheter for faglig utvikling. Dersom vi ikke får gjort noe med avstanden til privat sektor lønnsmessig, vil vi ikke klare å beholde og rekruttere folk med høy kompetanse. Derfor må årets lønnsoppgjør være begynnelsen på et lønnsløft. Hvis ikke nå, når da?
Alle liker applaus, men applaus betaler ikke husleia. Sykepleierlønna er så lav at single sykepleiere i mange av landets byer ikke har råd til å kjøpe egen bolig. Ifølge sykepleierindeksen kan en singel sykepleier kun kjøpe 15 % av boligene i Tromsø i 2020.
Ingen av NSF sine medlemmer ønsker å streike, men likevel er streikeviljen stor og vi kan avslutte streiken så snart Spekter kommer tilbake til forhandlingsbordet. Derfor må helseforetakene selv ta ansvaret for at streik ble utveien i årets lønnsoppgjør. Kunnskap og kompetanse må verdsettes i mer enn bare positive omtaler i taler og rapporter!