Tove Fløysvik var ferdig utdannet sykepleier i 1970 ved Ullevål sykepleierhøgskole. Hun var fylkesleder fra midten av 1980 tallet frem til starten av 2000 tallet, men hadde noen pauser fra vervet innimellom. I samme periode markerte hun seg også i lokalpolitikken. I tiden som fylkesleder var hun sentral i mange streiker og hun husker å få sinte telefoner av folk som ikke kom seg på sydenferie. Hun fikk trusler og ungene hennes måtte ha følge av politiet til skolen.
Hun tok kampen for at sykepleierne skulle ha bedre arbeidsvilkår allerede tilbake i 1985. Lønnsforhandlinger var noe av det hun likte aller best, og hun mener selv at hun hadde en fordel siden hun alltid har vært glad i å prate. Som fylkesleder dro hun til alle kommuner for å delta i forhandlinger og litt lattermildt forteller hun at hun hadde et eget forhandlingsskjørt for anledningen.
Hun engasjerte seg i saker og sto gjerne på barrikadene for å få en bedre helse– og omsorgstjeneste, bedre lønn og for å få på plass faglært personell. Utdanning har også vært et av hennes hjertebarn.
Verdens eldredag 1. oktober
De forente nasjoners internasjonale dager (eller FN-dager) er markeringsdager der formålet er å rette spesiell oppmerksomhet mot forskjellige temaer og problemområder i verden. Gjennom markering av slike dager ønsker FN å utbre kjennskapen til ulike tema, øke bevisstheten om problemer og mane til skjerpet innsats for å iverksette løsninger. Også eldre mennesker har rett på god helse og livskvalitet. FNs internasjonale dag for eldre er et av tiltakene for å sette søkelys på disse rettighetene.
Eldreomsorg
Eldreomsorg handler om mer enn sykehjemsplasser, mener Tove. Hun blir derfor irritert når politikere har et ensidig fokus på antall sykehjemsplasser og bygging av flere omsorgsboliger. Hun er selvsagt ikke imot dette, men hun mener at politikere må tenke utafor boksen.
Tromsø er en vinterby og for eksempel så må brøytebudsjett sees på som en del av eldreomsorgen. Fortau må brøytes slik at folk med nedsatt bevegelighet kan benytte seg av rullator.
Videre er hun opptatt av tema som ensomhet, og at ensomhet er med på å fremskynde alderdom. Derfor mener hun at det må legges til rette for at eldre får muligheten å ta seg en tur, møte mennesker og få ny lærdom. Hun deltar selv på Senioruniversitet i Tromsø som har et variert program gjennom hele året.
En skinnende hjemmetjeneste
For henne er det viktig å ha en god hjemmetjeneste. Hun møter mange ulike ansatte og det syns hun er hyggelig. Hun liker å høre om livet til de som besøker henne, om Kristin fra Danmark som er fysioterapeut og Henriette som har vært en av hennes kontaktsykepleiere. Samtidig sier hun at for en som har demenssykdom handler det om stabilitet i hverdagen og at den gruppen pasienter må ha færrest mulig ansatte å forholde seg til.
Hun syns det er viktig å nevne at pårørende er en viktig ressurs, og er avgjørende for om eldre kan bo hjemme lengst mulig.
Tove er en aktiv dame og har derfor et "lappe-system" som forteller hjemmetjenesten hvor hun er dersom hun ikke er hjemme.
Et aldersvennlig samfunn
Tove bor i Tromsø og hun mener at for å møte behovene til en voksende generasjon av eldre, er det viktig med god tilrettelegging i byrommet. Hun savner benker i byen og på bussholdeplassene. Hun gir også NSF Troms og Finnmark et lite stikk ved at vi ikke har benk på gateplan, det syns hun vi burde ha! I mangel av benker har hun alltid med seg sin egen klappstol. Denne tar hun med på bussen og ellers der hun ferdes. Blir hun sliten tar hun stolen frem og setter seg og tar seg et lite fem-minutt.
Pensjonistforbundet Troms
Første september inviterte Pensjonistforbundet Troms til åpent møte der tema var Utfordringer og organisering av dagens og fremtidens helsevesen, og da med fokus på eldreomsorg. NSF Troms og Finnmark var invitert og det var her vi møtte Tove. Hun deltok aktivt i debatten med spørsmål til politikere og innledere.
Vi takker Tove for samtalen og ønsker henne lykke til videre med sin aktive pensjonisttilværelse.