Sommerbrev fra fylkesleder

Lena fisker2

Fylkesleder Lena på fisketur.

Kjære sykepleier i nord! 

Sommeren kom i år også. Med varmerekorder og tropenetter. Skiftene skjer fort mellom kjølige junidager med ulltøy og varmelamper, til hete julinetter. Og like fort skifter naturen tilbake igjen. Det som alltid er en gjenganger hver sommer, er turnusen full av huller og ukjente vikarer på jobb. Ofte uten tilstrekkelig fagkompetanse. Ansvaret du som sykepleier står med når halvparten av de faste kollegaene har tatt ferie. Overtidstimene som bygger seg opp og den stadige jobben med å dekke neste dags vaktplan.

Men dagene inneholder kanskje også muligheter for tur med pasienter, oppbrettede uniformbukser og is og rød husholdningssaft på verandaen mens du ser pasientene nyter sol og frisk luft og du kan høre på historier de forteller. Gjerne under en stor parasoll for å gi nok skygge en varm dag. Selv om du nylig har stått på et lite og varmt bad der du er usikker på om det er du eller pasienten din som har fått en dusj, så våt føles du, så kommer øyeblikkene på sommeren som skaper god livskvalitet og minner å ta fram i en lang vinter. Det var i hvert fall noen av mine gyldne øyeblikk fra eldreomsorgen.  

Opptakten til denne sommeren har vært lønnskamp for den kunnskap og trygghet som vi vet pasientene våre skal ha. Takk til sykepleiere på UNN i Tromsø og i Alta kommune for innsatsen under streiken og alle dere som støttet dem gjennom Facebook og andre sosiale media. 

Selv i verdens fineste yrke slutter sykepleiere fordi belastningen blir for høy over tid, lønna er for lav og det faglige arbeidet blir ikke av den kvalitet vi ønsker å jobbe etter. Enten fordi vi har for få sykepleiere å diskutere faglige utfordringer med, for få anledninger til å gjøre det, eller ikke får mulighet til å videre- og etterutdanne oss. 2 av 10 slutter før de har jobbet i 10 år og vi har en gjennomsnittlig pensjonsalder på 58 år. Samtidig er sykepleierne noen av de uunnværlige.   

Vi jobber hardt i sykepleierforbundet med å løfte opp de utfordringene som dere medlemmer forteller om. Vi samler det inn og bruker historiene deres for å underbygge den statistikken og forskningen vi også kan vise til. Selv med gode argumenter ser vi igjen at arbeidsgiver i TRE streiker (!) gikk til lønnsnemnd. KS og Oslo fikk tvungen og i Spekter ble det forsøkt frivillig lønnsnemnd. Det siste betyr at NHO og LO ikke ble en del av nemnda, men vi kunne sette inn uavhengige medlemmer. Ikke mye, men en ørliten forskjell. Disse nemndene blir satt 16. september for KS og 23. august for Spekter og resultatene kommer kort tid etter. Da vet vi mer om det blir lokale forhandlinger også. Du vil finne mer på unio.no om tema. 

Vi er ikke ferdig med å kjempe for lønn og vi stiller et betimelig spørsmål. «Hvis ikke nå, når da?» Som medlem i NSF kan du på neste medlemsmøte være med på å påvirke hva din delegat til tariffkonferansene til høsten skal prioritere. Hva er viktig å rette opp i neste hovedoppgjør som skjer i april 2022.  Må dere har mer lønn til lederne, til grunnlønn sykepleier, spesialsykepleier? Er det lørdag og søndagstillegget, ammefri eller andre behov for tilrettelegging som skal endres. Og dere må prioritere hva som er viktig for dere på deres arbeidsplass.

Tariffavtalen finner du på nsf.no under menypunktet «lønn og tariff». Husk å være pålogget. Det er ulike datoer for konferansene om du tilhører Spekter (sykehusene), NHO, Virke (private bedrifter), stat eller KS. Snakk med din hovedtillitsvalgt hvis dere ikke har fått dato for medlemsmøte.  

Bemanningsutfordringene er så store i helsevesenet at vi til slutt utsetter pasientene for forsømmelse. Også vold og overgrep blir utført mot pasientene vi er satt til å ivareta. Tallene er alvorlige som vises i NTNU-studien som kom ut forrige uke.   

Dette er noe sykepleierforbundet har varslet om for mange år siden og som vi vil fortsette å løfte opp som en problemstilling. Det må også bemerkes at tallene i stor grad rommer forsømmelser og ikke grove voldsepisoder. Det er også uverdig samhandling og kommunikasjon, tannpuss som ikke blir gjort på grunn av motstand, utagerende adferd som både oppstår og blir møtt på feil måte, fordi ansatte ikke har kunnskap nok til å gå inn i situasjonen slik at den roes ned, i stedet for å eskalere. Eller at vi har litt for mange oppgaver på en gang og tar ukloke beslutninger i en stresset situasjon.  

Det pekes på systematikk på tema, på avvik og rutiner og på opplæring og kompetanseheving. Det er leders ansvar å innføre dette som blir regnet som suksesskriterier. Samtidig må vi spørre oss om rammebetingelsene til lederen. Med den bemanningsnormen, eller rettere sagt, mangel på bemanningsnorm, er det ikke enkelt å få til gode organisatoriske grep. Vi har et systemproblem på nasjonalt nivå som krever tverrpolitisk innsats. Du som medlem og jeg som valgt representant, har begge ansvar for å si ifra. Vi gjør det på hver våre måter, og da skal vi som sykepleiere samlet i et forbund, ha gode muligheter for å skape endring. Vi sykepleiere er ett lag, og vi skal aldri godta å jobbe under uforsvarlige forhold. Hverken for oss selv eller for pasientene. Sammen må vi være med å endre betingelsene våre. 

Og her er det jeg vil minne dere på å gi en ekstra oppmerksomhet til en sykepleier du jobber sammen med som utmerker seg spesielt. Eller har du en sykepleieleder du vil gi en pris til? Du finner skjema og kriterier videre i nyhetsbrevet og på fylkessiden vår. Nå nærmer absolutt siste frist seg for å sende inn forslag! Prisen blir delt ut på fagpolitisk konferanse 6.- 7. oktober der faggruppenes lokalledere og fylkets hovedtillitsvalgte er samlet.  

Har du tenkt over at det er valgår? Er du en av dem som følger med litt overfladisk og stemmer hvis det er tid til det? Eller er du av dem som setter seg inn i partiprogram og løfter? Uansett så oppfordrer jeg deg til å snakke opp sykepleierrollen og det behovet samfunnet har for yrket vårt. Se litt på hvilke partier som har gode intensjoner, og hvem som virkelig har tiltak som endrer betingelsene våre til det beste for samfunnet. Hvordan har de tenkt til å beholde sykepleierne i yrket, for eksempel? Kanskje du kjenner en av de som står på valg til stortinget? Du har større påvirkningskraft enn du tenker over! 

Har du spørsmål til oss? Gå gjerne inn på siden vår "Ofte stilte spørsmål", der kan du raskt finne svar på det du lurer på. Du kan også snakke med din tillitsvalgt, eller send inn til oss på kontaktskjema på "Min side" hvis dere ikke finner ut av det sammen. 

Videre i nyhetsbrevet finner dere litt om undersøkelsen «Planlagt og faktisk bemanning» og dere finner reisebrev fra turen vår til Øst-Finnmark. Vi håper å se flere av dere nå som restriksjonene letter. Gå gjerne inn og lik facebook siden vår – «Norsk Sykepleierforbund Troms og Finnmark» 

Da vil jeg ønske dere en fortsatt fin sommer. Lad batteriene i ferieukene med det som er rett for deg. Selv skal jeg nyte hagen og fjæra rett nedenfor, og ta en liten tur med campingvogna – uvisst hvor! 

God sommer! 

Hilsen fra  

Lena Røsæg Olsen 
fylkesleder