Planlagt og faktisk bemanning - en viktig kartlegging i kommunehelsetjenesten

Planlagt og faktisk bemanning - Troms og Finnmark

Oversikt over planlagt og faktisk bemanning i kommunene i Troms og Finnmark

Undersøkelsen gjennomføres ved at tillitsvalgte innhenter data fra bemanningsplaner og vaktlister for to ordinære uker i mars.

Vår egen fylkesleder Lena Røsæg Olsen var den som startet dette arbeidet som hovedtillitsvalgt i 2008. Det begynte med en tabell i word i Dyrøy kommune, til at det i dag er blitt den største kartleggingen NSF kjenner til av planlagte og faktiske vakter i kommune Norge.

I år er det fjerde året bemanningskartleggingen gjøres på landsbasis, og det er registrert nesten 1000 arbeidssteder og over 93 000 vakter. Kartleggingen er et av virkemidlene for å vise hvordan bemanningssituasjonen faktisk er i de ulike tjenestene. Vi vet at rett kompetanse er viktig for pasientsikkerheten og for arbeidsmiljøet. Karleggingen viser imidlertid at den formelle kompetansen på vakt er lavere enn planlagt og påvirker dermed kvaliteten på tjenestene som tilbys.

I Vadsø kommune har tillitsvalgt Elisabeth Fossli Hekkilæ brukt kartleggingen av planlagt og faktisk bemanning strategisk i møter med kommunen. Hun bruker tallene i drøftingsmøter for å definere behov og til å utarbeide bemannings- og kompetanseplaner. Videre sier hun at resultatet av bemanningskartleggingen viser at bemanningsplanen som er drøftet frem av tillitsvalgte og kommunen sånn sett ikke blir fulgt. Hun mener at bemanningsplan er et viktig arbeidsdokument som skal være med å trygge både arbeidshverdagen til de ansatte, men også trygge pasientene som mottar hjelp. Elisabeth mener at faktiske tall aldri lyver, og at det å ha konkrete tall å vise til gjør at en får frem avviket for planlagt og faktisk bemanning på en tydelig måte. Hun synes det er viktig at de tillitsvalgte forstår tallene og hvordan resultatet av kartleggingen kan brukes i arbeidet med en bemanningsplan.

Tillitsvalgt Elisabeth Hekkilæ
Elisabeth Fossli Hekkilæ, tillitsvalgt i Vadsø kommune.

Resultatet av denne undersøkelsen kan brukes lokalt og nasjonalt i politisk påvirkningsarbeid og i dialog med kommuneledelsen. For å få gjennomført kartleggingen i flest mulig kommuner, er vi avhengige av hjelp fra våre tillitsvalgte rundt om i fylket. I år hadde NSF Troms og Finnmark derfor egen premiering til tillitsvalgte som deltok i kartleggingen. Her er vinnerne:

  • Marita Løvheim, Bardu kommune helsestasjon
  • Mirka Johnsen, Berlevåg kommune
  • Rita Lisbeth Dalsbø, Bardu kommune Barduheimen
  • Lise Svenning, Vadsø kommune
  • Karoline Isabell Johansen, Balsfjord bo og servicesenter
premie planlagt og faktisk bemanning TF
Karoline Isabell Johansen ved Balsfjord bo og servicesenter er en av de tillitsvalgte som fikk premie for den viktige <em>bemanningskartlegging</em>en hun har gjort.

Vi gratulerer vinnerne og takker alle som har deltatt i kartleggingen av planlagt og faktisk bemanning.