Tillitsvalgtes samarbeid med arbeidsgiver under streik

De uunnværlige samlet

All ordinær partskontakt mellom tillitsvalgt og arbeidsgiver skal opphøre under en streik. Unntak for dette er spørsmål om selve streiken og dersom tillitsvalgt bistår medlemmer i personalsaker.

Det kan ikke gjennomføres lokale forhandlinger og tillitsvalgt kan ikke behandle saker som er regulert i hovedavtalen. Det gjelder også deltakelse i råd og utvalg, for eksempel tilsettingsråd og partssammensatte utvalg, og alle andre sammenhenger hvor en deltar som representant for sin fagforening.

Tillitsvalgt kan ikke godkjenne turnus eller på andre måter være avtalepart i turnusarbeid, så lenge en eventuell streik pågår.

Unntak

Saker regulert etter arbeidsmiljøloven, som for eksempel personalsaker, skal håndteres på vanlig måte uavhengig av om tillitsvalgte er i streik eller ikke.

Opprettelse av og deltakelse i arbeidsmiljøutvalg (AMU) er hjemlet i arbeidsmiljøloven kapittel 7. Ansatte som er medlem av AMU vil ha plikt til å delta i møter, selv om organisasjonen de tilhører er i streik. Skulle ansatte som er medlem av AMU selv være tatt ut i streik, skal vedkommende ikke delta i AMU. Arbeidsforholdet er midlertidig opphørt og arbeidstaker har ikke tilgang til arbeidsplassen.

Ved en eventuell streik vil denne informasjonen blir oppdatert. Ta kontakt med fylkeskontoret dersom du har spørsmål.