Takk for innsatsen, Tove Hausvik Alfsvåg

Tove Hausvik Alfsvåg

Tove Hausvik Alfsvåg. (Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger HF)

Noen mennesker setter større fotavtrykk etter seg enn andre. I disse dager skal tomrommet som Tove Hausvik Alfsvåg etterlater ved SUS seg fylles av andre – og det er ikke et lite tomrom vi snakker om.. 

NSF Rogaland har invitert seg selv til et intervju med den nybakte pensjonisten som ble gikk ut fra Stavanger Sanitetsforening sykepleieskole som nybakt sykepleier en vårdag i 1977. 

Hvem er du, Tove Hausvik Alfsvåg? 

-Jeg er oppvokst i Lyngdal, hvor jeg i dag er så heldig å ha en hytte ved sjøen som jeg besøker så ofte jeg kan. Der trives jeg godt, kan fiske, fange krabbe og koble skikkelig av. Jeg er også så heldig å ha to barn og fire barnebarn som beriker livet mitt – og det å dra på turer sammen med familie og venner er noe av det jeg skal gjøre enda mer av i min nye tilværelse. Ellers er hagearbeid og det å dukke ned i fag- eller krimlitteratur også noe jeg gleder meg til å kunne gjører mer av, fastslår Alfsvåg. 

Har du alltid vært leder?

 - Neei, ikke de to første årene av min sykepleierkarriere. Som nyutdannet begynte jeg på 2 Med ved Stavanger sykehus. Men jeg har hatt lederstilling siden 1979 med avbrekk når jeg tok spesialsykepleierutdanning i intensivsykepleie. 

-Min første lederstilling var som avdelingssykepleier ved 1A. Så var jeg assisterende oversykepleier i rundt 10 år før jeg i januar 1998 tiltrådde stillingen som oversykepleier og fungerende avdelingssjef ved kreftavdelingen. I 2011 ble jeg avdelingssjef for avdeling for blod- og kreftsykdommer – og det var jeg til jeg gikk av med pensjon for en måneds tid siden, oppsummerer den nybakte pensjonisten. 

-Foruten å være intensivsykepleier har hun i løpet av karrieren også tatt utdanning innen økonomi- og ledelse, bedriftsøkonomi, prosjektledelse og godkjent faglig veileder i sykepleietjenesten. God ballast for en som ønsker å være en god leder. 

Spennende og lærerikt 

Når Alfsvåg blir utfordret på en kort oppsummering av sitt yrkesliv, er hun ikke vanskelig å be: 

-Det har vært en spennende og lærerik karriere. Jeg har trivdes svært godt med de arbeidsoppgaver som fulgte med de ulike lederstillingene. Det er på dette området jeg har de beste egenskapene og håper at min jobbutførelse har bekreftet dette. Jeg har fått mulighet til å bevisstgjøre og videreutvikle meg selv i mine lederroller. 
 
-Oppbygging og istandsetting av ny kreftavdeling sammen med svært dyktige medarbeidere har også vært en spennende reise. Det er en avansert og kompleks avdeling. ABK består av onkologisk, hematologisk og palliativ sengepost, dagbehandlinger, poliklinikker, onkologisk dag enhet, strålebehandling og FOU enhet. 

-Lederoppgavene spenner fra rekruttering og kompetanseoppbygging til rutiner for pasientflyt, kvalitetssystemer, utadrettet virksomhet og utvikling av internt og eksternt samarbeid. 

 -En glede og stor utfordring er det å være ansvarlig for den samlede virksomhet i avdelingen, mål og virksomhetsplaner, budsjett og kvalitetssystemer. 
Ledergruppen i ABK har vært medansvarlig og god støtte for min karriere på ABK. 

-Respekt og tverrfaglig samarbeid er viktig i en helhetlig behandlingskjede. Det bekrefter også pasientene i sin tilbakemelding at ABK har oppnådd, oppsummerer Alfsvåg. 

Sitat

Hva er det mest givende med å være leder i sykepleiertjenesten? 

-Det er så mye som er givende! Det å se nyutdannede sykepleiere vokse i sykepleierrollen er ett eksempel. Det å få være med å tilrettelegge for gode systemer rundt arbeidet, ett annet. Å få lede høy kompetanse i et utviklende miljø preget av samhold har vært svært inspirerende. 

Videre gleder jeg meg over at vi har tilrettelagt for lederutvikling, videreutdanning, master i sykepleie og en Phd-stipendiat i sykepleie, svarer Alfsvåg – før hun legger til: 

-Og så må du få med at jeg er svært stolt over at avdelingen fikk prisen for årets norske kreftsykepleier i 2007 og prisen for årets sykepleierleder i år! 

Hva skal du gjøre nå? 

-Jeg har ingen planer om store omveltninger i livet mitt. Som nevnt innlednings vil jeg nå kunne tilbringe mer tid på hytta og sammen med familie – og særlig de fire barnebarna. Til høsten er jeg ikke fremmed for å engasjere meg i frivillig hjelpearbeid. 

Har du et livsmotto som du prøver å etterleve som best du kan? 

-Være god med andre og seg selv 

NSF Rogaland takker Tove Hausvik Alfsvåg for sin mangeårige innsats for sykepleiertjenesten ved SUS – og ønsker henne alt godt for den nye hverdagen