Rekrutteringstiltak
Både kommuner og sykehus ønsker å tilby sykepleierstudenter helgestillinger og ferievikariat.
For enkelte arbeidsgivere er det et viktig rekrutteringstiltak. De håper studentene skal søke fast jobb hos dem som ferdige sykepleiere. Studentene på sin side bør være bevisst at de verdsettes ganske så ulikt fra arbeidsgiver til arbeidsgiver – faktisk kan årslønnen som tilbys variere med opp mot 100 000 kr mellom to kommuner
Dette viser tall NSF Rogaland har innhentet fra kommuner og helseforetak i fylket. Vi har også spurt arbeidsgiverne om de har egne stipendordninger for sykepleierstudenter. Se oversiktene nederst i denne artikkelen.
Forskjell i kommuner og sykehus både nord og sør i fylket
En andreårsstudent som tilbys en årslønn på nær 437 000 kr (236,60 i timen) i Bjerkreim vil bli tilbudt 360 000 kr (195,00 i timen) i Strand kommune.
En andreårsstudent i tredje semester vil få 100 000 kr mer i lønn om vedkommende jobber helgene sine i Vindafjord fremfor nabokommunen Tysvær.
Tredjeårsstudenter på Jæren vil bli tilbudt nesten 65 000 kr mer i årslønn i Hå kommune enn i nabokommunene Time og Klepp.
Høyest lønn i fylket tilbys tredjeårsstudenter i Hjelmeland med en årslønn på 485 400 kr.
Forskjell mellom sykehusene
SUS tilbyr sykepleierstudenter rundt 30 000 mer enn Haugesund sjukehus for både andre- og tredjeårsstudenter, og med det tilbyr de også høyere lønn enn f.eks Stavanger og Sandnes kommune.
Haugesund sjukehus på sin side tilbyr vesentlig lavere lønn (opp mot 30 000 lavere) for disse studentene enn kommunene i regionen.
Obs ansiennitet!
NSF Rogaland gjør oppmerksom på at lønnen er basert på hva studenter helt uten arbeidserfaring etter fylte 18 år blir tilbudt. Tariffavtalene for kommuner og sykehus har bestemmelser som gjør at om du kan ha krav på høyere lønn enn dette hvis du kan dokumentere opparbeidet ansiennitet. Ta gjerne en telefon til fylkeskontoret om du er i tvil om hva du har krav på.
Obs faren med nullprosentskontrakter - bare ekstravakter
Vær oppmerksom på at ansiennitet opparbeides gjennom avtalte arbeidsforhold - f.eks arbeid hver tredje helg. Hvis du baserer deg utelukkende på ekstravakter vil du ikke nødvendigvis opparbeide deg ansiennitet på samme måte.
Obs dokumentasjon på studiet!
De fleste virksomhetene stiller krav om innlevering av dokumentasjon på at en er student – og på fullført studieår. Husk derfor å ettersende dokumentasjon etter fullførte semester.
VIKTIG: Lønn – et forhandlingsspørsmål
Våre oversikter viser den laveste lønnen de ulike arbeidsgivere tilbyr sykepleierstudenter som blir ansatt som eksempelvis helge- og/eller ferievikar. Det er selvfølgelig full adgang til å forhandle bedre vilkår – og kanskje det å ha kunnskap om lønnsnivået hos andre arbeidsgivere kan være til hjelp i så henseende?
Husk at sykepleierstudenter er attraktiv arbeidskraft og du trenger ikke ta til takke med en lønn lavere enn det du vil bli tilbudt fra andre arbeidsgivere.
Stipendordninger
Kommunen og sykehusene kan ha ulike stipendordninger i tillegg til lønn. Hvis du forplikter deg til å jobbe et visst omfang helger og sommerferieuker tilbys beløp som kan variere fra 10 000 til 50 000 kroner i året.
Det er viktig å være klar over at for mange slike ordninger er det også krav om at om du er tredjeårsstudent er du forpliktet til å jobbe også den sommeren du er ferdig utdannet og etter at du har mottatt din autorisasjonen
Oversiktene
Timelønn i oversikten er med utgangspunkt i turnusstilling med 35,5 t/uke.