Sykepleierlønn i Rogaland: Forskjeller i 100 000-kroners klassen

Lønn Rogaland 2024

At lønn er viktig for å rekruttere og beholde sykepleiere er noe kommunene i Rogaland har tatt inn over seg. 22 av 23 kommuner i fylket tilbyr nå høyere lønn enn sentralt fastsatt garantilønn

NSF Rogaland kartlegger hvert år hva kommuner og helseforetak i fylket tilbyr sykepleiere i lønn ved ansettelse. Forskjellene kan være på over 50 000 kroner mellom nabokommuner. 

På forespørsel fra NSF Rogaland har arbeidsgivere oppgitt hvilken lønn de tilbyr sykepleiere, spesialsykepleiere og helsesykepleiere som får tilbud om stilling hos dem.

De relativt store forskjellene kan tyde på at kommuner og helseforetak i Rogaland har ulik tro på - eller ulikt behov for - lønn som virkemiddel for å rekruttere og beholde sykepleiekompetanse.   

Store lokale forskjeller 

Hjelmeland troner øverst blant kommunen når det gjelder lønn for sykepleiere med under ti års ansiennitet med sine 91 200 over tarifflønn i kommunene - og over 113 000 over hva sykehusene tilbyr nyutdannede sykepleiere uten ansiennitet.

Når det gjelder turnusarbeidende sykepleiere med ansiennitet på 16 år eller mer, tilbyr flere kommuner lønn 40-50 000 over sentral garantilønn. Kvitsøy, Randaberg og Bjerkreim en årslønn på henholdsvis 656 400, 649 900 og 647 400

Det er kun Lund og Sokndal av kommunene som ikke tilbyr høyere lønn enn sentral minstelønn på 596 400 for turnusarbeidende sykepleiere med 16 års ansiennitet.

Sykepleiere fra disse kommunene vil få 43 000 mer i årslønn om de flytter over kommunegrensen til Eigersund - og over 50 000 hvis Bjerkreim kommune er arbeidsgiver. Er det snakk om en sykepleier natt-stilling vil forskjellen være på over 100 000 kroner i favør Bjerkreim.

Sokndal kommune er nå eneste kommune i fylket som kun tilbyr minstelønn på alle ansiennitetstrinn for sykepleiere og spesialsykepleiere.

Spesialsykepleiere og helsesykepleiere

Sykehusene i Helse Stavanger og Helse Fonna er mer konkurransedyktige når det kommer til spesialsykepleiere, men selv for den gruppen har de kommuner som Randaberg, Sauda, Bjerkreim og Hå foran seg når det kommer til turnusstillinger.

For helsesykepleiere uten mastergrad er lønnsspennet fra 627 400 (sentral garantilønn) til 700 000, sistnevnte representert med Gjesdal og Sola.

Lønnsoversikt alle stillinger - NSF Rogaland

For rangerte oversikter for sykepleiere, spesialsykepleiere, helsesykepleiere og sykepleier natt - se nederst i artikkelen.

For fullstendig oversikt for lønn ut fra de ulike ansiennitetstrinn - se lenken under

Lønn virker! 

NSF Rogalands fylkesleder Aud Hølland Riise er ikke i tvil om at konkurransedyktig lønn bidrar til å rekruttere og beholde sykepleierkompetanse:

-En arbeidsgivers verdsetting av sykepleiere er et viktig signal for de ansatte og for sykepleierstudenter som vurderer hvor de skal søke sin første sykepleierjobb.  En av hovedutfordringene er at en av fem sykepleiere slutter i yrket før det er gått 10 år – bl.a. på grunn av at lønnen ikke står i forhold til belastningen i yrket. Hvis vi kan få et konkurransedyktig nivå på sykepleierlønningene, kan det utgjøre en motivasjonsfaktor til å komme tilbake til yrket, sier hun til NSF Rogaland 

Look to Røyrvik

Tidligere i høst økte Røyrvik kommune i Trøndelag sykepleierlønningen med 200 000 kroner, og nylig kunne Tidsskriftet Sykepleien melde at kommunen som før lønnsløftet hadde 0 søkere til ledige sykepleierstillinger nå hadde 40 søkere til tre ledig stillinger.

Fylkeslederen er kjent med at kommuner i samme region nærmest samarbeider om å ikke bruke lønn for å rekruttere og beholde sykepleiere. Dette gjør de for å unngå det som tidvis omtales som kompetansekannibalisme, at kommunen "stjeler" sykepleiere fra sine naboer.

Hølland Riise mener dette er en lite bærekraftig strategi:  

-En slik tilnærming til lønn som virkemiddel viser at kommunene ikke har tatt inn over seg alvoret i sykepleierflukten og sykepleiermangelen.  Kommunene konkurrere ikke med hverandre – de konkurrerer med andre bransjer som anerkjenner sykepleiernes kompetanse og tilbyr høyere lønn og mindre arbeidsbelastning. De konkurrerer også med helseforetakene som rekrutterer åtte av ti nyutdannede sykepleiere, hvert år. 

Aud H. Riise, fylkesleder NSF Rogaland, Siri Rugland Ree, fylkesnestleder

Arbeidsgivere forventer at sykepleiere forhandler lønn 

Flere av arbeidsgiverne NSF Rogaland har vært i kontakt med gir uttrykk for at de forventer at sykepleiere som får tilbud om stilling stiller lønnskrav ved ansettelse.  Det er en forventning fylkeslederen deler; 

        -     Det er når du har fått tilbud om jobb at du er i posisjon til å forhandle. Arbeidsgiver har da gitt uttrykk for at det er deg og din kompetanse de ønsker – det er du som er øverst på ønskelisten til den aktuelle stillingen. Da er det helt naturlig at sykepleieren ikke umiddelbart  aksepterer det første tilbudet hun eller han får, men bl.a. skjelner til hva sykepleiere i nærliggende kommuner og på sykehuset tjener. 

Individuelle tillegg

NSF Rogaland presiserer at våre oversikter utelukkende viser hva sykepleiere vil bli tilbudt uten at de selv stiller lønnskrav. Mange arbeidsgivere har ulike varianter av individuelle tillegg for sykepleiere og jordmødre som ikke fremkommer i våre oversikter. NSFs tillitsvalgte ved virksomheten vil kunne svare på spørsmål om slike tillegg. 

Rangerte oversikter