Streikende sykepleiere: Ikke rør tariffavtalen vår!

Unio UiS

Kampklare NSF og Unio-medlemmer ved UiS før de gir seg ut på streikevakt-oppdrag. (Foto: NSF Rogaland)

-Streikeviljen til NSF-medlemmene ved UiS er på topp, forsikrer tillitsvalgte Torunn Beate Johannesen.

Hun og medlemmene finner seg ikke i at staten forsøker å tvinge dem over på en tariffavtale de ikke ønsker.

-Nei, dette kan Unio rett og slett ikke finne seg i. Og det visste Staten hele tiden under forhandlingene. Og dermed må Staten også bære ansvaret for streiken, fastslår Johannesen og NSF-medlemmene ved UiS.

Bakgrunnen

Statsansatte med høyere utdanning har over flere hatt dårlig lønnsutvikling, både sammenlignet med høyt utdannede i privat sektor og statsansatte med kort utdanning. Dette var bakgrunnen for at Unio fra 2022 forlot samarbeidet med LO og YS og gikk inn på ny tariffavtale sammen med Akademikerne

-Den nye avtalen tok tak i urettferdigheten. Fortsatt er det slik at hvis du har høyere utdanning, er det stadig mer å tjene på å arbeide i privat sektor og ikke i staten. Derfor sliter statlige virksomheter med å få tak i den kompetansen den trenger. Det går ut over tilbudet til innbyggerne. Den nye avtalen har kun vart i to år, så hvorfor det er så viktig for Staten å fjerne den allerede nå må de svare for selv.

Kritisk for sykepleierutdanningen

Samfunnet trenger flere sykepleiere som underviser fremtidens sykepleiere. Allerede i dag mangler vi undervisningspersonell, og 60 prosent vil gå av med pensjon de neste fem årene. Det handler om å rekruttere og beholde de som utdanner dagens og framtidens sykepleiere. Staten må investere i livsviktig kompetanse.

Sykepleiere i vitenskapelige stillinger i universitets- og høgskolesektoren tjener i dag alt for ofte langt mindre enn dem som jobber i sykehusene eller kommunene. Ofte kan man få en lønnsøkning på 100 000 om man velger å forlate vitenskapelige stillinger i statlig sektor.  

Dette betyr at de som utdanner sykepleiere, og som skal sikre at sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre har rett kompetanse, tjener mindre enn dem de utdanner. Lønna må opp for å kunne beholde og rekruttere personell som skal bidra til kvaliteten i dagens og fremtidens helsetjenester.  

NSF-medlemmer i denne sektoren har ikke fått tatt del i samme lønnsutvikling som sammenlignbare grupper i samfunnet har hatt. Lønnsgapet har derfor økt de siste årene.

Opptrapping?

UiS har 84 NSF-medlemmer og fra i dag er 11 av disse tatt ut i streik fra mandag morgen.

-Vi kommer til å ha stand og streikevakter ved Kjell Arholms hus ved UiS. De streikende deler seg i to teams som tar hver sine økter hver dag, sier Johannesen.

Om ikke streiken blir avsluttet denne uken er det varselt ny opptrapping mandag 3. juni. Da vil også flere NSF-medlemmer ved UiS bli tatt ut.

-