Over 110 000 i forskjell på sykepleierlønn i Rogaland

Som nyutdannet sykepleier uten opptjent ansiennitet tilbys du en årslønn i Rogalands-kommunene som er fra 22 000 til 113 00 høyere enn hva du tilbys i sykehus.

Som erfaren sykepleier med topp ansiennitet er forskjellen noe mindre (opp til 54 000) - men ingen kommune tilbyr lavere lønn enn sykehusene i fylket.

21 av 23 kommuner i Rogaland tilbyr høyere lønn enn sentral garantilønn - men det er store forskjeller mellom regionene i fylket i forhold til hva som tilbys.

NSF Rogaland utarbeider hvert år en oversikt over lokal garantilønn for sykepleiere, spesialsykepleiere og helsesykepleiere når tariffoppgjørene er over. Vi spør arbeidsgivere hvilken lønn arbeidssøkende sykepleiere tilbys hvis de ikke selv stiller lønnskrav. Dette gjør vi for følgende stillingskategorier:

  • Sykepleiere og spesialsykepleiere i turnusstillinger
  • Sykepleiere og spesialsykepleiere i dagstillinger
  • Helsesykepleiere
  • Sykepleiere og spesialsykepleiere i nattstillinger

Lenke til oversikten finner du nederst i denne artikkelen.

Store lokale forskjeller

Hjelmeland troner øverst når det gjelder lønn for sykepleiere med under ti års ansiennitet med sine rundt 90 000 over kommunal garantilønn.  For sykepleiere i turnusstillinger med topp ansiennitet er det kun Sokndal og Lund som tilbyr utelukkende garantilønn på 569 100 - alle øvrige kommuner ligger over. Noen med 10 000 - andre har lagt seg med mer enn 50 000 over garantilønn.

Kommunal garantilønn for kommunene er høyere enn sykehusenes minstelønn for både nyutdannede og de med lengst ansiennitet (se tabell)

Minstenivåer
Mørkeblå rader angir ansiennitet

Noen kommuner har egen lønn for sykepleiere i turnusstillinger, da det er denne gruppen som det er mest utfordrende å rekruttere.

Vi ser også store regionale forskjeller innad i fylket. Ryfylke, Jæren og Nord-Jæren ligger alle godt over garantilønn, mens Haugalands- og Dalane-kommunene (med unntak av Bjerkreim) plasserer seg godt nede på listen. En turnussykepleier fra Lund eller Eigersund vil tjene henholdsvis 40 000 og 30 000 mer hvis de krysser kommunegrensen til Bjerkreim. Enda mer hvis de tar turen til Klepp eller Time.

Tabellen under er ett eksempel på hva du finner i NSF Rogalands lønnsoversikt

Lønnsoversikt NSF Rogaland

Arbeidsgivere forventer at sykepleiere forhandler lønn 

Flere av arbeidsgiverne NSF Rogaland har vært i kontakt med gir uttrykk for at de forventer at sykepleiere som får tilbud om stilling stiller lønnskrav ved ansettelse.  Det er en forventning fylkesleder i NSF Rogaland Aud Hølland Riise deler; 

        -     Det er når du har fått tilbud om jobb at du er i posisjon til å forhandle. Arbeidsgiver har da gitt uttrykk for at det er deg og din kompetanse de ønsker – det er du som er øverst på ønskelisten til den aktuelle stillingen. Da er det helt naturlig at sykepleieren ikke umiddelbart aksepterer det første tilbudet hun eller han får, men bl.a. skjelner til hva sykepleiere i nærliggende kommuner og på sykehuset tjener. 

Aud H. Riise
Still lønnskrav! Oppfordringen kommer fra fylkesleder i NSF Rogaland, Aud H. Riise. (Foto: Kristin Henriksen, NSF)

Individuelle tillegg

NSF Rogaland presiserer at våre oversikter utelukkende viser hva sykepleiere vil bli tilbudt uten at de selv stiller lønnskrav. Mange arbeidsgivere har ulike varianter av individuelle tillegg for sykepleiere og jordmødre som ikke fremkommer i våre oversikter. NSFs tillitsvalgte ved virksomheten vil kunne svare på spørsmål om slike tillegg. 

Hva tilbyr din arbeidsgiver?

På NSF Rogalands hjemmeside under fanen "Lønn" finner du lenker til en fullstendig lønnsoversikt for alle kommuner. Vi har også utarbeidet en rangert oversikt for de ulike stillingskategoriene. Vær oppmerksom på at tallene for spesialsykepleiere i Helse Stavanger og Helse Fonna er pr. 1.juli - og at disse vil få et nytt lønnshopp opp til 650 000 i årslønn fra 1. oktober.