Nyhet fra UiA: Tverrfaglig videreutdanning i kvinnehelse

UiA2

Står bak utdanningen:Marianne Gjellestad (t.v) er jordmor og folkehelserådgiver i Agder fylkeskommune. Migle Helmersen (i midten) er førsteamanuensis ved UiA og lege med spesialitet i arbeidsmedisin. Anita Paulsen er universitetslektor og doktorgradsstipendiat ved UiA og Sørlandte Sykehus med bakgrunn som sykepleier og sexolog rådgiver. (Foto: UiA) 

Utdanningen er den første av sitt slag i Norge. Formålet med videreutdanningen er å styrke kompetansen innen kvinners helse og belyse betydningen av kvinnehelse i samfunnet. Gjennom emnet vil deltakerne tilegne seg kunnskap om de helseutfordringene som kvinner møter, samt konsekvensene disse har for folkehelse og levekår i dagens Norge.

Utdanningen dekker emner som bruken av helsetjenester blant kvinner, deltakelse i samfunnet—inkludert utdanning og arbeidsliv—og sammenhengen mellom kvinnehelse og likestilling. På timeplanen inngår temaer som Kvinnehelse i ulike livsfaser, menstruasjon, overgangsalder, endometriose og vulvodyni, blant annet.

Videreutdanningen fokuserer også på hvordan kunnskap om kvinners helse kan anvendes i folkehelsearbeid og i møter med enkeltindivider, herunder arbeid med grupper som ansatte, brukere og pasienter.

Målgruppen for utdanningen er fagfolk som arbeider innen folkehelse, levekår, likestilling, HR/personal og arbeidsliv, samt fastleger og helsearbeidere i primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Utdanningen vil også være relevant for lærere og andre ansatte i offentlig og privat sektor som ønsker å øke sin kompetanse innen kvinnehelse.

Videreutdanningen gir 5 studiepoeng og vil bli gjennomført med tre dager over Zoom og to dager med fysisk oppmøte i Kristiansand, i januar 2025.