Nei takk til hyppigere helgearbeid i Stavanger

Margrethe Reianes

Margrethe Reianes er hovedtillitsvalgt for NSF-medlemmene i Stavanger kommune, (Foto: NSF Rogaland)

I et større oppslag i dagens Stavanger Aftenblad (betalingsmur) bekrefter NSFs hovedtillitsvalgte i Stavanger, Margrethe Reianes, at hennes medlemmer ikke ønsker å jobbe hyppigere eller mer helg. Hun avviser at det vil føre til flere hele stillinger, og frykter tvert imot at det vil føre til sykepleierflukt fra kommunen. 

-Våre medlemmer ønsker selvfølgelig å ha mest mulig fri når barn, familie og venner har fri. Slik fritid gir restitusjon, velvære og overskudd og vil være helsefremmende på en slik måte at sykepleierne klarer å stå lenger i jobb. Å kreve enda mer helgearbeid vil virke mot sin hensikt, og føre til at sykepleierne ser seg om etter andre arbeidsgivere, sier Reianes til NSF Rogaland.  

Reianes er klar på hva som må til for å få mer heltid: 

-Vi må ansette flere. Det er i dag ikke samsvar mellom oppgaver og ressurser – ei heller i ukedagene – noe som gjør at mange sykepleiere ikke ønsker hel stilling. Det er rett og slett for belastende for helsen, noe som også går ut over livssituasjonen totalt sett. Skal helsepersonell klare å stå i hel stilling til pensjonsalder må belastningen ned – og det kan kun løses ved å ansette mer helsepersonell, sier Reianes. 

Hun innrømmer at hun blir noe oppgitt, når arbeidsgiver mener at de får for mange sykepleiere på jobb i ukedagene, dersom de ansetter flere uten å øke helgearbeidet.  

-Vi har arbeid nok til alle, også i ukedagene. Med flere på jobb kunne man fått ivaretatt pasienter, brukere og pårørende på en bedre måte enn hva vi opplever å få til i dag. Belastningen ville vært mindre – det samme ville overtidsbruken og bruk av dyre vikarer fra vikarbyrå. Sykefraværet ville sannsynligvis gått ned, og man hadde ikke hatt behov for å leie inn ekstravakter hver gang en medarbeider var borte. Kvalitet koster – men det er som så ofte ellers i livet: Kvalitet lønner seg i lengden. 

Avgangsstudenter søker hver tredje helg 

Fylkesleder i NSF Rogaland, Aud H. Riise tror Stavanger vil få store utfordringer med å rekruttere og beholde sykepleiere hvis kommunen krever mer helgearbeid fra sykepleierne: 

-Vi utfører årlige spørreundersøkelser blant avgangsstudentene ved sykepleierutdanningen i Stavanger og i Haugesund. Et av spørsmålene er hvorvidt de ville takket ja å jobbe mer enn hver tredje helg for å få ønsket stillingsstørrelse. Rundt åtte av ti avgangsstudenter har over flere år svart nei på det spørsmålet. Det betyr at helgefrekvens er en svært viktig faktor når de skal søke sin første sykepleierjobb – og det betyr at de skygger banen hvis arbeidstidsordningen innebærer arbeid mer enn hver tredje helg, sier Riise i en kommentar. 

Aud H. Riise
Nyutdannede sykepleiere søker ikke på stillinger med jobb mer enn hver tredje helg, sier fylkesleder Aud H. Riise i NSF Rogaland

Gir hyppigere helgearbeid mer heltid? 

-At heltid forutsetter hyppigere helgearbeid er et mantra som går igjen fra arbeidsgiversiden i kommunene. Ved å flytte arbeidstid fra ukedag til helg får man ikke høyere stillingsprosent, og når vi vet at om man går fem ekstra helger i året så tilsier det en økning i stillingsprosent på 4 %, er kanskje det mantraet en sannhet med visse modifikasjoner, avslutter Riise.