Vilkår for bruk av overtid
Det er fredag etter lunsj, telefonen på fylkeskontoret ringer og et frustrert medlem beskriver følgende scenario: «Avdelingssykepleieren min seie at eg må jobba i helgå, og eg ska reisa på hyttå og har sagt d te na, men det hjelpe ikkje, hu seie at eg må komma, e det sånn at hu bare kan sei sånt også må eg stilla opp??»
Situasjonen som beskrives er slett ikke uvanlig for sykepleiere. Rapporter fra arbeidstidsregistreringsverktøy viser at det er en utstrakt bruk av overtid i kommunehelsetjenesten og i helseforetak. Situasjonsbeskrivelsen ovenfor generer flere problemstillinger, men for denne sykepleieren var det viktigste å få vite om hun må gå på jobb som avdelingssykepleier forlanger, eller om hun hadde noen mulighet til å si nei uten at det utløser noen sanksjoner for henne.
Utgangspunktet og hovedregelen er i helsetjenesten, som ellers i arbeidslivet, at sykepleierne er forpliktet til å jobbe den stillingsstørrelse som framkommer av arbeidskontrakten. Sykepleiere flest jobber til ulike tider på døgnet og da skal den avtalte arbeidstiden framkomme i en arbeidsplan, såkalt turnus. I turnusen er det angitt start og sluttidspunkt på vaktene, og det er denne tiden sykepleierne har bundet seg til å være på jobb.
Hva så hvis noe skjer på avdelingen som gjør at avdelingssykepleier trenger at ansatte jobber mer enn det som er angitt i arbeidsplan/arbeidsavtale? Kan arbeidsgiver ensidig pålegge, som i vårt eksempel, denne frustrere sykepleieren å jobbe i helgen når hun har andre planer?
Situasjonen ovenfor bringer fram ulike problemstillinger, nedenfor knyttes det kommentarer til noen av disse.
Samme vilkår for merarbeid som for overtid
Arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid er primært begrunnet i hensynet til den enkeltes arbeidstakers helse og velferd, og hensynet til sikkerhet på arbeidsplassen. Loven angir for det første vilkår for bruk av overtid. Vilkårene gjelder også for såkalt merarbeid. Merarbeid er arbeid ut over det som er fastsatt i tariffavtalen eller arbeidsavtalen, men innenfor lovens grenser for alminnelig arbeidstid. Deltidsansatte vil derfor ikke måtte finne seg i å arbeide ut over sin avtalte stillingsprosent i andre tilfeller enn der lovens vilkår er oppfylt.
AML setter klare begrensninger for bruk av overtid, og i tariffavtalen heter det at overtidsarbeid «skal innskrenkes mest mulig». Loven sier at det må foreligge et «særlig og tidsbegrenset behov» hvis overtid skal kunne brukes, se AML §10-6. Typisk vil dette være akutt sykdom hos kollegaer eller et ekstraordinært behov hos arbeidsgiver. Vilkårene er gitt bl.a. for å ivareta forutberegneligheten også for de som må jobbe 24-7, slik at de også skal kunne planlegge et liv utenom jobben, som det å kunne legge planer for hyttetur i frihelgen. Det betyr at hvis en avdeling har et jevnt og stabilt sykefravær over tid, eller har et pasientbelegg som mer eller mindre konstant generer et behov for flere sykepleiere på jobb enn det som framkommer av turnusen, så tilsier det at lovens vilkår for bruk av overtid ikke er tilstede. Arbeidsgiver må i slike situasjoner løse sitt behov for ekstra sykepleiere på annen måte enn ved bruk av overtid.
Et ekstra behov for arbeidsgiver i ferieperioden vil heller ikke komme inn under vilkåret «særlig og tidsavgrenset behov» da alle arbeidstakere har lovmessig rett på et visst antall feriedager hvert år og dette er kjent for arbeidsgiver.
Rett til fritak?
Men selv om vilkårene for overtid foreligger finnes det bestemmelser der arbeidstaker har rett til å bli fritatt for overtidsarbeid ved helsemessige eller vektige sosiale grunner. Et eksempel på sosiale grunner kan være hvis arbeidstaker må passe mindre barn. Arbeidstaker har også rett til å bli fritatt for overtid hvis arbeidet kan utsettes uten skade eller gjøres av andre ansatte.
Det finnes også grenser i lovgivningen for antall overtidstimer ansatte kan jobbe, uten at vi går nærmere inn på disse grensene her.
Overtid godtgjøres med spesielle satser, satsene framkommer i de ulike tariffavtalene NSF er part i. Tariffavtalene for de ulike områdene finnes på nettsidene til NSF under «Hovedmeny» og «Tariffområder», det vises her til disse.
Er du i tvil – be om dokumentasjon
Avslutningsvis blir NSF Rogaland sitt råd til sykepleieren i dette tilfelle å etterspør grunnlaget for at avdelingssykepleier pålegger henne å jobbe i helgen. Hvis sykepleieren tviler på om lovens vilkår for overtid er oppfylt bør hun si noe om dette til sin leder. I tillegg bør sykepleieren påpeke forhold hos seg selv som kan medføre at bestemmelsene om fritak for overtid kommer til anvendelse. Hvis lederen fortsatt står på sitt og pålegger sykepleieren å jobbe denne helgen vil den korte tiden en har til rådighet, fredag før helg, gjøre at fylkeskontoret på bakgrunn resignasjonsplikten vil råde sykepleieren til å stille på jobb som arbeidsgiver pålegger. Allikevel bør hun skriftliggjøre sine innsigelser og ta dem opp igjen med arbeidsgiver igjen etter helgen. Dette for om mulig å komme til en minnelig løsning med fri en annen helg og/eller for å unngå at en kommer i lignende situasjoner senere. Det er viktig å påpeke at en i kommunikasjonen med sin leder kan ha nytte av å la seg bistå av tillitsvalgte. Tillitsvalgte får opplæring i overtidsbestemmelsene, hvordan disse er å forstå og problemstillinger som kan oppstå, i sin forberedelse til vervet i NSF.