Med hjerte for utdanning

Bodil Bø

Bodil Bø - årets sykepleierleder i Rogaland

(Denne artikkelen ble første gang publisert i NSF Lokalen 2-2022 og kan lastes ned som pdf-fil i denne lenken.)

Årets sykepleierleder i Rogaland, Bodil Bø, nærmest lever og ånder for utdanning. For studenter, for kollegaer, for UiS, for faget - og kanskje aller mest for praksisfeltet.  

-At fylkesstyret tildelte en så høythengende pris til en representant for utdanning var både overraskende, inspirerende og imponerende. Vi som jobber med utdanning, er liksom litt i periferien når det snakk om årets sykepleier. Det at fylkesstyret tildelte prisen en av oss, gjør meg skikkelig stolt, sier prisvinneren til NSF Lokalen. 

At hun velger å omtale seg selv som «en av oss», sier det meste om studielederen og lagbyggeren Bodil Bø. Hun ser nok på seg selv mer som en representant for den egentlige vinneren – nemlig bachelorutdanningen ved UiS. 

Det må hun vel gjøre, men for forslagsstillerne var det individet og lederen Bodil som ble foreslått til prisen som Årets sykepleierleder. Forslaget ble begrunnet ut fra hennes personlige engasjement for sykepleierfaget både lokalt og internasjonalt, hennes arbeidskapasitet, hennes tilgjengelighet og hennes vilje til å involvere ansatte og studenter. 

Selv mener hun prisen handler om langt mer enn henne: 

-For meg handler det om verdsetting av det arbeidet vi gjør, men viktigere er det at en slik pris kan bygge bro mellom utdanning og praksisfelt - mellom den «akademiske sykepleiere» i lærerrollen og den klinisk arbeidende sykepleieren og praksisveilederen. I en tid med debatt omkring kvaliteten i utdanningen er en slik anerkjennelse av hverandres roller viktig, fastslår Bø. 

Bodil Bø og Aud H. Riise
Bodil fikk overrakt synlige bevis på at hun er Årets sykepleierleder i Rogaland av fylkesleder Aud H. Riise (t.h). Foto: NSF Rogaland

Med hjerte for studentene 

Bodil Bø er jenta fra Sunnmøre som studerte sykepleie i Bergen og ble autorisert Haukelandssøster i 1998. Noen år bidro skjebnen, hovedfag, mann og familie til at hun flyttet til Stavanger. Tilfeldigheter gjorde at hun fikk jobb på 3A ved SUS, en avdeling som på det tidspunktet var en studentdrevet prosjektpost 

-Det var en skikkelig spennende tid – og det var der jeg først fikk engasjement for studentene. På posten var det kun ansatt sykepleiere, studenter var tungt inne i driften og de fikk svært tett oppfølging fra lærere fra høyskolen.  Jeg kunne følge samarbeidet og læringsprosessene på nært hold, så når det ble ledig stilling ved sykepleierutdanningen i desember 2004 var jeg ikke vanskelig å be. Dette var det jeg hadde lyst å arbeide med! 

I høyskole- og universitetsverden kan man tydeligvis gå i vikariater ganske lenge – i alle fall lenge nok til at man kan begynne på en doktorgrad og få et par-tre barn. Men i 2011 ble hun fast ansatt ved UiS og doktorgraden som hun påbegynte i 2007 ble kronet med disputt i 2015. Den gjenspeiler Bodils internasjonale engasjement med sitt fokus på sykepleieutøvelse i Tanzania og forebygging av HIV-smitte fra mor til barn gjennom svangerskap og amming.   

Dagen etter dette intervjuet gikk turen til Madagaskar der hun bistår lokale lærere med kompetanseheving innenfor bruk av simulering i utdanningen. 

Bodil Bø ankommer prisutdelingen
Alle kollegaene visste det Bodil selv ikke visste - og ankomsten til møtet ble en prisvinner verdig. (Foto: NSF Rogaland)

Med hjerte for praksisfeltet 

-Det er helt avgjørende for studentene at UiS har et godt forhold til praksisfeltet. Studentene skal tilbringe halvparten av studietiden der, og det er i praksis de lærer de ferdighetene og de holdningene som skal gjøre dem til kompetente sykepleiere. Vi er så takknemlige over å ha et godt samarbeid og gode avtaler med praksis. Det at vi som et av få læresteder i landet maktet å ha studenter i praksis gjennom hele pandemien viser hvor langt de har strukket seg for å imøtekomme vårt og studentens behov, sier Bø. 

Bø har selvfølgelig fått med seg debatten omkring «avstanden» mellom teori og praksis – lærer og sykepleier i praksis: 

-Det er ingen andre profesjonsutdanninger som har så mye praksis som sykepleierutdanningen. Vi utfyller hverandre – jeg har mye kompetanse på å sette i gang gode refleksjoner om hvordan teori kan anvendes i praksis – praksisveileder har god kompetanse på å lære fra seg stell, viktige observasjoner og praktiske prosedyrer. Sammen skaper vi læring til beste for både student og pasient 

Selv heier hun på flere kombinerte stillinger der en del av stillingen er viet undervisning og en større del av stillingen er som sykepleier i praksis. 

Med hjerte for kollegaene 

Som studieleder er hun opptatt av involvering og medbestemmelse fra både studenter og kollegaer. 

-Min jobb har vært å skape motivasjon. Motivasjon skaper du gjennom å bruke den tiden det tar å gjennomføre prosesser på en slik måte at kollegaer opplever reell medbestemmelse og eierskap til de oppgavene som skal løses, fastslår Bø 

Å motta prisen som årets sykepleierleder var noe av det siste hun gjorde som studieleder. Funksjonen er en åremålsstilling som hun nå har innehatt i seks år.  

-Det er en tid for alt – også for det å overlate oppgaven til andre og glede seg over en ny tilværelse der jeg kan bruke mer tid «på gulvet» sammen med studenter og kollegaer – og mindre tid på krevende driftsoppgaver der ikke alle er like spennende alltid, avslutter en diplomatisk Bø 

NSF Lokalen gratulerer Bodil Bø med prisen som årets sykepleierleder! 

Kake - Årets sykepleierleder