Må alle som er akutt forvirret legges inn på sykehus?

Lene og Maria

Lene Frotveit (t.v) og Maria Mong (Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger)

av Lene Frotveit og Maria Mong, Athena og SESAM

Athena er SESAMs helsefaglige forskningsgruppe med fokus på skrive- og refleksjonsarbeid innen helsefaglig forskning.

Hvordan best hjelpe pasienter med delir?

Som sykepleiere i akuttmottaket møter vi ofte pasienter som legges inn med akutt forvirring, delirium. Pasienten kan være søvnig, hallusinert, urolig, paranoid og til og med agitert, og gjøre ting de normalt sett ikke ville gjort. Enkelte av pasientene husker i etterkant hva de opplevde under deliret, noe som kan oppleves som skremmende. Når vi i tillegg vet at delirium gir økt dødelighet, øker sjansen for å utvikle demens og større hjelpebehov, er det ingen tvil om at lidelsene knyttet til delirium kan være store.

Pasienter med delir er ofte eldre og blir innlagt enten fra hjemmet via fastlege eller direkte fra sykehjem eller andre institusjoner. Vi har ofte lurt på om det er nødvendig at disse pasientene innlegges på sykehus? Noen må selvfølgelig til sykehuset for behandling, men ikke alle. For å kunne gi best mulig behandling til denne pasientgruppen, trenger vi mer kunnskap, og derfor ville vi bli med i delir-studien og bidra til å utvikle og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen.

Delir-studien

Delir-studien består av to delstudier;

1) Beskrivelse av forekomst, risikofaktorer og konsekvenser av delirium hos eldre innlagt på sykehus og

2) Undersøkelse av en mulig sammenheng mellom delirium og utvikling av demens med lewylegemer (DLB).

I delstudie en ønsker vi å inkludere 1000 deltakere, 600 med delirium og 400 uten delirium, hvorav 400 skal følges opp videre. Noen av pasientene vil bli inkludert videre i delstudie to, hvor en skal se nærmere på sammenhengen mellom delirium og demens med lewylegemer (DLB). Her skal det inkluderes 200 deltakere med delirium og 200 uten delirium. Demens med lewylegemer har mange likhetstrekk med delirium i sine symptomer og presentasjon, men det er forsket lite på en mulig sammenheng mellom delirium og utvikling av DLB, slik vi skal gjøre i denne studien.

“Delirium er vanlig, men underdiagnostisert og assosiert med lengre sykehusopphold, flere komplikasjoner og økt dødelighet. Det er også assosiert med økt risiko for utvikling av kognitiv svikt og demens, men det trengs mer forskning for å forstå forholdet mellom delirium og demens. Det er viktig å rette fokuset på delirium og prøve å forstå tilstanden bedre og det håper vi å bidra til gjennom vårt forskningsprosjekt”, forteller Mathias Hella (Hella, 2023).

Ifølge Aldring og Helse er behandlingen for delirium å behandle de underliggende årsakene. Og noen ganger kan et delir forbygges. Som sykepleiere kan vi hjelpe disse pasientene både med forbyggende behandling samt gjøre tiltak under et pågående delirium. Dette er ofte enkle tiltak, som å ta i bruk briller og høreapparat.

Bakgrunn for studien

Gjennomgang av tall fra Stavanger universitetssykehus (SUS) har vist at delirium trolig er underdiagnostisert, og det er et område hvor det finnes lite forskning[1] Vi håper derfor at en forskningsstudie på delir, DERAIL delirium research and interface with Lewy body dementia, kan bidra til økt fokus og oppmerksomhet på, samt bedre håndtering av en viktig tilstand som medfører betydelig ubehag og risiko for pasientene og stor ressursbruk for helsevesenet.

Delir-studien er unik på den måten at den er avdelingsovergripende på Stavanger Universitetssjukehus og involverer avdeling for geriatri, ortopedi, anestesi, nevroforskningslab og til sist akuttmottak. Studien drives av regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling – SESAM, av erfarne forskere på aldring og demens. Vi er totalt 5 forskningssykepleiere som jobber i delir-forskningsprosjektet tilknyttet SESAM, hvor vi alle er dels ansatt og samtidig er dels ansatt i klinikken; Marie Cristy Nunez er sykepleier på geriatrisk avdeling, Lene Frotveit, Maria Mong og Laila Kyed er akuttmedisinske-sykepleiere med tilknytting til Akuttmottak og AMK, Andrea Nesse er sykepleier på ortopedisk avdeling, Elin Thuen er medlem i WiseAge; SESAM sin plattform for brukermedvirkning og samfunnsengasjement og er brukerrepresentant i studien. Elin har blant annet vært med å utarbeide samtykkeskjema til studien.

Vi har oversatt en “Delir-sirkel”(fig 1), og satt dette sammen med forebyggende og behandlende tiltak samt skåringsverktøyet 4AT, og laget et lommekort. 4AT kan være et godt verktøy for å avdekke om pasienten kan ha et delir og/eller kognitiv svikt.

Delirsirkelen
Fig 1

Som forskningssykepleiere kan vi være med å bidra til å spre kunnskaper om delirium og vi håper videre at vi kan få dele denne kunnskapen med andre både i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten

Forskningssykepleiere ved SESAM
Forskningssykepleierne ved SESAM: Øverst fra venstre: Maria Mong og Lene Frotveit. Nederst fra venstre: Laila Kyed, Marie Cristy Nunez og Andrea Nesse (Foto: Silje Meihack Kvernberg, Helse Stavanger)

SESAM, Athena og NSF Rogaland

NSF Rogaland er opptatt av lokal sykepleieforskning og fagutvikling. Vi publiserer artikler fra SESAMs forskningsgruppe Athena som bl.a sendes ut til alle NSF-medlemmene i fylket gjennom vårt nyhetsbrev "Nytt og nyttig fra NSF Rogaland".

Dersom noen av våre medlemmer går med tanker om å drive forskning knyttet til eldre, anbefaler vi dere å ta kontakt med Athena på e-post sesam@sus.no eller ringe 51515619

  1. Hella, Mathias Nikolai Petersen; Sønnesyn, Hogne; Bergland, Anne Katrine; Årsland, Dag; Djuv, Ane; Vik-Mo, Audun Osland; Holen, Erling; Naalsund, Paal; Neerland, Bjørn Erik; Watne, Leiv Otto Vi må bry oss om delirium, Tidsskriftet 2023
  2. https://www.aldringoghelse.no/demens/behandling-og-oppfolging/medisinsk-og-helsefaglig-oppfolging-pa-sykehjem/delirium-akutt-forvirring