Lovverket tar ikkje ferie...

Faglig forsvarlighet

Helsepersonelloven §4

Som autorisert sykepleier er du forpliktet til å handle i tråd med det til enhver tid gjeldende lovverk. For den enkelte sykepleier er Helsepersonelloven § 4 den sentrale bestemmelsen om faglig forsvarlighet. I bestemmelsen ligger et krav om kontinuerlig å opptre faglig og omsorgsfullt i møte med pasienten/brukeren. Sykepleiere har kunnskap og ferdigheter som til sammen utgjør den grunnleggende kompetansen som forventes av sykepleiere. Videre har du som sykepleier en plikt til å holde deg faglig oppdatert.

Bestemmelsene om forsvarlighet er tatt inn i lovverket for å sikre at befolkningen har lik tilgang på tjenester av god faglig kvalitet. I tillegg skal de styrke tillitsforholdet mellom pasient/bruker, pårørende og helse -og omsorgstjenesten. Forsvarlighetsbestemmelsene skal også ivareta respekten for den enkeltes liv, integritet og menneskeverd.

Omsorgsfull hjelp

Faglig forsvarlig sykepleie er ikke mulig å oppnå uten at sykepleieren er omsorgsfull når sykepleie utøves. Omsorg handler om sensibilitet, omtanke, medfølelse, å se hele mennesket. Eksempelvis kan en prosedyre som teknisk sett utføres likt fra gang til gang, oppleves forskjellig avhengig av hvem som utfører prosedyren, og hvem prosedyren blir utført på. Å handle omsorgsfullt er like viktig som å være teknisk dyktig, men omsorg uten tekniske ferdigheter er heller ikke forsvarlig. Det er ikke enten eller, men både òg.

Lederes ansvar

Ledere er i tillegg omfattet av Helsepersonelloven § 16, bestemmelsen om systemansvaret for faglig forsvarlighet. Ledere har ansvar for at virksomheten organiseres slik at helsepersonellet blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter om faglig forsvarlig yrkesutøvelse. Systemansvaret gjelder for alle ledere i helsetjenesten. Det betyr at sykepleieledere på alle nivå, fra pasientnære lederstillinger til topplederstillinger har systemansvar for at tjenesten de leder er faglig forsvarlig. Som leder har en plikt til å legge forholdene til rette slik at det enkelte helsepersonell kan utføre oppgavene på en forsvarlig måte. Det betyr å etablere klar oppgave- og ansvarsfordeling på den enkelte enhet/avdeling. Det er viktig å sikre tilstrekkelig bemanning og kompetanse, og tilfredsstillende teknisk utstyr. Gode prosedyrer, rutiner og internkontroll må være på plass, og leder må organisere arbeidet på en måte som ivaretar effektiv og forsvarlig bruk av personellressurser.

Lovverket tar ikke ferie

Ferieavviklingen er rett rundt hjørnet. Når bemanning og kompetanse i utgangspunktet er marginal, medfører ferieavviklingen en ekstra risiko for at en går på akkord med kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene. Det er viktig å være klar over at lovens krav til faglig forsvarlighet også gjelder i ferieperioden. Det betyr at tilstrekkelig bemanning og kompetanse må være på plass også i sommermånedene. Her er det viktig med god planlegging og dialog mellom leder, tillitsvalgte og ansatte i forkant og underveis. Da kan en unngå å utsette pasient/bruker for en økt risiko for uforsvarlige forhold også om sommeren.

Med ønske om en god, omsorgsfull og sykepleiefaglig forsvarlig ferieavvikling 😊