Er du privatansatt og ønsker tariffavtale? Slik går du fram.

Tariffavtaler gir et bedre arbeidsliv
NSF arbeider for at alle medlemmers rettigheter skal sikres gjennom tariffavtaler. I organisasjonens prinsipp-program slås det fast at NSF mener vi får et bedre arbeidsliv når rettigheter er regulert av tariffavtaler. Det enkelte medlem står sterkere som en del av et fellesskap med kollektive løsninger, enn om arbeidsgiver utelukkende skal basere seg på individuelle arbeidsavtaler.

NSF er part i landsoppfattende tariffavtaler med store arbeidsgiverorganisasjoner som KS (kommunene), Spekter (helseforetakene), Stat (Fylkesmannen, Universitet og høyskoler) Virke (private og ideelle organisasjoner) og NHO (private). Disse avtalene har normalt en løpetid på 2 år med bestemmelser om forhandlinger om lønnsreguleringer for annet avtaleår. Partene i en tariffavtale står fritt til å gjøre avtaler om hva som helst så lenge det ikke er lovstridig.

Forutsetninger for å inngå tariffavtale
Tariffavtaler gjelder som utgangspunkt kun på arbeidsplasser der en gruppe arbeidstakere er organisert og bedriften har gått med på å skrive under på tariffavtale. Det er derfor viktig å merke seg at verken arbeidstakere eller arbeidsgiver kan påberope seg tariffestede rettigheter uten inngått tariffavtale. For den ansattes del betyr dette som regel at man må være medlem av en fagforening og i tillegg at arbeidsgiver må ha skrevet under på å inngå tariffavtale før tariffestede rettigheter blir gyldige på arbeidsplassen.

Tariffbinding, altså at bedriften blir omfattet av en tariffavtale, kan komme i stand på flere måter. Den vanligste måten en tariffavtale blir gjort gjeldende i virksomheten er etter krav fra organiserte ansatte. Ofte tas et slikt initiativ fordi det har vært en situasjon hvor de ansatte ser at det vil være en fordel med en avtale som regulerer de forhold som har vært diskutert, typisk lønn og arbeidstid.

Et krav om tariffavtale blir fra tid til annen avvist av arbeidsgiver. Begrunnelsene kan være mange og mer eller mindre kreative, men ofte blir det argumentert med at eksisterende vilkår er bedre enn det som følger av tariffavtalen det er fremmet krav om. Til tross for at så skulle være tilfellet er de ansatte i sin rett til å kreve avtale. Avtalekravet vil så bli behandlet etter gjeldende Hovedavtales bestemmelser.

Hvordan gå frem for å kreve tariffavtale?
Hvis du som NSF-medlem ønsker tariffavtale er første skritt å få kartlagt om dette er et ønske flertallet av NSF-medlemmene ved virksomheten ønsker – og at en av dere er villig til å påta seg rollen som tillitsvalgt.  Hvis disse forutsetningene er oppfylt kontakter dere fylkeskontoret. Veien videre avhenger av hvor mange medlemmer NSF har ved virksomheten og om hvorvidt arbeidsgiver er medlem av en arbeidsgiverforening eller ei.  For virksomheter som ikke er medlem av en arbeidsgiverorganisasjon og der færre enn 10 ansatte er NSF-medlemmer er det fylkeskontoret som fremmer krav om tariffavtale.

Er virksomheten medlem i en arbeidsgiverorganisasjon er det NSFs forhandlingsavdeling som fremmer kravet, uavhengig av medlemstall.  Fremgangsmåten vil variere da de ulike hovedavtalene har ulike vilkår og «spilleregler» for hvordan kravene skal fremmes – herunder hvor stor andel av sykepleierne i virksomheten som må være organisert for at krav skal kunne fremmes.

Ta kontakt med fylkeskontoret!
Er du NSF-medlem og lurer på om tariffavtale kunne være noe for deg og dine NSF-kollegaer ber vi deg ta kontakt med fylkeskontoret på telefon 994 02 409 eller e-post rogaland@nsf.no