Forbered deg godt
NSF Rogaland anbefaler medlemmer å forberede seg godt til intervju. Arbeidsgiver har allerede vurdert at de formelle kvalifikasjonene dine er gode nok hvis du har blitt innkalt til intervju. Derfor kan formålet med jobbintervjuet like gjerne være å finne ut mer om hvordan du er som person og hvilken fagkompetanse du har. Av den grunn skal man ikke undervurdere viktigheten av å gjøre et godt førsteinntrykk. Når du møter intervjueren for første gang, bør du alltid legge vekt på å gi et fast og godt håndtrykk, og et smil til alle i intervjuteamet. Det er viktig at du fremstår interessert og engasjert. Ny arbeidsgiver vil anse det som positivt hvis en viser at en har kjennskap til arbeidsstedet. Derfor bør du i forkant av intervjuet lese deg opp på informasjon om arbeidsgiveren, og stille spørsmål som viser at man har en genuin interesse for arbeidsstedet og stillingen. Lag gjerne en liste for deg selv over relevante spørsmål, f.eks. om arbeidstidsordning, stillingens ansvarsområde, arbeidsoppgaver, og mulighet for videreutdanning. Vis selvtillit når du kommer inn og ikke vær redd for å møte andre sitt blikk. Tenk også over hvilke signaler du sender ved valg av klær til intervju-situasjonen, det er aldri feil å kle seg pent.
Rettslig regulering av spørsmål arbeidsgiver ikke kan stille i intervjuet
Det finnes lovregler som regulerer spørsmål intervjuer ikke kan stille. Det gjelder for det første spørsmål om graviditet og familieplanlegging. Disse framgår av Likestilling- og diskrimineringsloven §30, bokstav a). Videre i bestemmelsen framgår det at også spørsmål om religion eller livssyn, etnisitet, funksjonsnedsettelse, seksuelle orientering og kjønnsidentitet ikke er lov å stille. Når det gjelder de sist nevnte finnes dog unntak som følger av 2.og 3.ledd:
«Innhenting av opplysninger om etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse og samlivsform er likevel tillatt hvis opplysningene har avgjørende betydning for utøvelsen av arbeidet eller yrket.
Innhenting av opplysninger om søkerens samlivsform, religion eller livssyn er tillatt hvis virksomheten har som formål å fremme bestemte livssyn eller religiøse syn, og arbeidstakers stilling vil ha betydning for å gjennomføre formålet. Dersom slike opplysninger vil bli krevet, må dette oppgis i utlysningen av stillingen.»
Referanser
Du kan i utgangspunktet sette opp hvem som helst som referanseperson, men det er et par grunnleggende punkter som bør vurderes: Kjenner personen deg profesjonelt og hvordan du opptrer i arbeidsmiljøet? Kan referent beskrive deg som arbeidstaker og har hun eller han kjennskap til ditt ansvarsområde? Nåværende og tidligere kollegaer, ledere, og andre samarbeidspartnere er i hovedsak de som behøves. Fortrinnsvis bør du oppgi dine to-tre siste arbeidsgivere som referanser. Familie og venner kan fort bli oppfattet som inhabile. Dersom du har vært leder kan du oppgi din overordnet, sideordnet og en som du har vært leder for.
Referansepersonene bør få informasjon om stillingen du har søkt på med ansvarsområder, arbeidsoppgaver og utviklingsmuligheter. Du bør også fortelle om hvilke av dine kvalifikasjoner og egenskaper du har vektlagt i intervjuet, og hvilke usikkerhetsmomenter du antar at de som ringer har i forhold til deg som kandidat.
Hva hvis du vet eller mistenker at en referanse er dårlig – skal du da unnlate å ta den med?
En dårlig referanse kan koste deg jobben. Hvis du vet at vedkommende vil være en dårlig referanse for deg er det bedre å unnlate å ta den med. Dersom intervjuer spør om hvorfor vedkommende ikke er referanse for deg er det viktig å være ærlig. Du bør da forklare for potensiell arbeidsgiver om hvorfor du ikke kan, eller ikke ønsker, å oppgi referanseperson(er). Dette kan spare deg for ubehageligheter, og dersom referansen likevel blir innhentet er det ingen overraskelser for deg eller den som innhenter informasjonen. Søkere kan oppleve at det blir hentet inn referanser som ikke er oppgitt.
Stille lønnskrav?
NSF Rogaland anbefaler alle medlemmer til alltid å stille lønnskrav ved tilbud om ny stilling, og da før signering av ansettelseskontrakten. Det er ved overgang til ny stilling en har størst mulighet til å påvirke lønn. Selve intervjuet er ikke det beste tidspunktet å forhandle lønn, selv om en godt kan signalisere at lønn har betydning for om stillingen er interessant nok for deg. Du må også være forberedt på at arbeidsgiver kan spør om du har noen tanker om lønn. Ta gjerne kontakt med hovedtillitsvalgt på aktuelt nytt arbeidssted for å få informasjon om lønnsnivået i tilsvarende stillinger, eller ta en telefon til fylkeskontoret, vi bistår gjerne.
Hvilke rettigheter har jeg hvis jeg ikke blir innkalt til intervju eller ikke blir tilbudt stillingen?
Ved alle ansettelser i det offentlige gjelder det såkalte kvalifikasjonsprinsippet. Det er et ulovfestet prinsipp som innebærer at det er den best kvalifiserte søkeren basert på stillingens krav til kompetanse og andre kvalifikasjoner som framkommer i utlysningstekst, samt personlig egnethet og intervju, som skal få tilbud om stillingen. Utvelgelsen til intervju bør foregå etter de samme kriterier, men selv om det er vanlig med intervju for bl.a. å sjekke personlig egnethet til stillingen, er det ikke et absolutt krav om intervju før en gir tilbud til en søker.
Utvidet søkerliste
Ved ansettelser i kommunehelsetjenesten har alle søkere rett til å be om utvidet søkerliste som viser de andre søkernes formelle kvalifikasjoner. Da kan en selv gjøre en vurdering basert på opplysninger i denne, og sammenholde med krav i utlysningstekst. Hvis en etter å ha gjort dette ennå ikke kan forstå arbeidsgivers valg har en mulighet til å klage til Sivilombudsmannen. Sivilombudsmannen er tilsynsmyndighet for saksbehandlingen i det offentlige, og kan bl.a. gjøre en vurdering av om kvalifikasjonsprinsippet er fulgt. En vurdering fra Sivilombudsmannen kan medføre kritikk til kommunen av saksbehandling som forventes endret i framtidige ansettelser, men det medfører ikke at den som er blitt rammet av en feil blir tilkjent stillingen.
Kort om fortrinnsrett
Avslutningsvis nevnes to bestemmelser som kan være nyttige å vite om i ansettelsesprosesser:
Hvis du allerede har en fast deltidsstilling hos samme arbeidsgiver bør du vite om Arbeidsmiljøloven § 14-3 om fortrinnsrett for deltidsansatte:
(1) Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. (2) Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.
(3) Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i stilling som arbeidstaker krever fortrinnsrett til, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.
(4) Fortrinnsrett etter § 14-2, med unntak av § 14-2 andre ledd første punktum, går foran fortrinnsrett for deltidsansatte. (5) Tvist om fortrinnsrett for deltidsansatte etter § 14-3 avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2
Hvis en har vært ansatt lenge i vikariater bør en også vite om Arbeidsmiljøloven §14-9, 6.ledd, jfr 1.ledd. Av bestemmelsen framkommer at en kan ha rettighet som fast ansatt hvis en har vært i sammenhengende vikariater i 3 eller 4 år. Hvis du ikke har så lenge i vikariat kan du profilere på å ha opparbeidet deg erfaring i samme stilling og dermed vil arbeidsgiver ha fordeler ved å slippe noe særlig med opplæring. Som regel vil det også stå noe om at erfaring vektlegges i utlysningsteksten.
«Ring en venn»
Hvis du som medlem lurer på noe i forbindelse med intervju eller ansettelse kan fylkeskontoret kontaktes, send gjerne en mail til rogaland@nsf.no eller ring oss på telefon 99 40 24 09.