Likelønn - det umuliges kunst?
For arbeidstakere i kvinnedominerte yrkesgrupper har en årslønn som er 80 % av hva arbeidstakere i ikke-kvinnedominerte yrkesgrupper med tilsvarende utdanningslengde har. Det pågår - og har pågått i flere tiår - en systematisk verdsettingsdiskriminering i et land som liker å omtale seg selv som et av verdens mest likestilte.
Det handler om lønnsforskjeller, ikke bare mellom offentlig og privat sektor – men også innad i offentlig sektor. Lønnsforskjeller øker med utdanningslengden og som er størst for arbeidstakere med høyskole- og universitetsutdanning -der er kvinnene i flertall.
Kvinner er racere i å erverve seg kompetanse samfunnet har bruk for, som sykepleierkompetanse! Menn tar selvfølgelig også slik utdanning, men der menn sprer seg over både privat og offentlig sektor, tar kvinnene ansvar for offentlig sektor og velferdsstaten. Menn med treårig ingeniørutdanning begynner i oljå eller annen industri – kvinner med treårig sykepleierutdanning begynner i kommune eller sykehus.
Like lang utdanning på samme nivå - men på ingen måte lik lønn.
Hvorfor?
Det er uforståelig at vi ønsker å ha det slik. Ja, for denne lønnsdiskrimineringen er jo en villet politikk. En politikk der hensynet til frontfaget går foran hensynet til likelønn, og foran hensynet til befolkningens behov for helsetjenester.
Mangel på likelønn gir mangel på sykepleiere og annet helsepersonell. Helsevesenet lekker kompetanse, en av fem sykepleiere slutter i yrket før det er gått ti år - og helsevesenet klarer ikke rekruttere kompetanse. Vi ser nedgang i søkertall til sykepleierutdanningen.
“Vi kommer til å gå tom for penger før vi går tomme for folk” var en av Helsekommisjonens konklusjoner. Selv med denne kunnskapen er ikke norske politikere villig til å gjøre som sine danske kollegaer – nemlig å gi et lønnsløft til sykepleiere og andre livsviktige yrkesgrupper i offentlig sektor.
Et lønnsløft som ville vist at man tok likelønn på alvor. Men langt viktigere; Et lønnsløft som hadde vist at man tok befolkningens behov for helsetjenester på alvor.
Men den gang ei. En slik politikk ville jo røre ved frontfagsmodellen, så det var ikke aktuelt. I Norge er lønn et spørsmål mellom partene, så da får heller befolkningens behov være som de er...
Likelønn handler om politikk. Om politisk vilje og politisk handlekraft. Tidvis hører vi politikk omtalt som det umuliges kunst. Danskene har langt på vei vist oss at likelønn er ikke det umuliges kunst.
Just do it!