Hvor hen du går i li og fjell...

Aud Hølland Riise og Siri Rugland Ree

Fylkesnestleder Siri Rugland Ree og fylkesleder Aud Hølland Riise

Helsetjeneste og beredskap 

Helsetjenester utøves overalt der det er folk. Våre sykepleiere i ambulansetjenesten gir oss en unik trygghet, slik at vi kan bevege oss nesten hvor vi vil og likevel få hjelp om noe skulle inntreffe. De er en del av beredskapen i Norge. Det et fantastisk befriende gode. Det som ikke er så fantastisk, er hvis du er sykepleier og jobber i ambulansetjenesten. Da får du mest sannsynlig en lavere lønn enn om du jobber som sykepleier i en institusjon. Ja du leste rett, sykepleiekompetansen er ikke verdsatt når man jobber som ambulansearbeider, selv om de er en del av Norges beredskap. Norsk Sykepleierforbund (NSF) vet hvor viktig kompetansen er for de som jobber med beredskap, så hvorfor er det da slik?  

Lite verdsatt kompetanse 

Som ambulansearbeider har du en utdanning fra videregående og læretid. Det stilles sjelden krav om sykepleierutdanning til de som ansettes i ambulansetjenesten. Det kreves kun utdanning som ambulansearbeider. Den kompetansen som sykepleiere besitter er svært godt tilpasset utfordringene de møter og oppgavene som skal utføres. Det er gåtefullt at ikke arbeidsgiverne i helseforetakene verdsetter en slik kompetanse.  

Dessverre er det ikke første gangen kompetansen nedvurderes. Flere steder mister spesialsykepleiere lønn når de velger å bytte avdeling. Forståelsen for hva kompetansen betyr er noen ganger fraværende. NSF vet at høy kompetanse reduserer liggedøgn, komplikasjoner og dødelighet.  

Hjelpen trengs der vi bor og ferdes 

Det er viktig for vårt langstrakte land at det finnes helsetjenester av god kvalitet, der vi ønsker det skal bo folk og der vi skal ferdes. Det er viktig at det er tilbud om kreftsykepleier i Sauda, demenskoordinator i Suldal og helsesykepleiere i Hjelmeland. Det trengs også spesialsykepleiere i Sokndal og på Utsira. Beredskapen må fungere, og kompetansen må være på plass. Norge er et land med utfordrende geografi, men alle kan ikke bo i storbyene. Flere arbeidsgivere og folkevalgte politikere er opptatt av at det er et forventningsgap mellom det vi har mulighet for å tilby i regi av den offentlige velferden og det vår befolkning forventer. Samtidig blir det fremhevet av de samme folkene at Norge er et av de beste landene å bo i med verdens beste helsetjeneste. Det kan synes som om det ikke er samsvar mellom hva som blir fremhevet og hva du kan forvente deg av helsehjelp.  

Trygghet og god kvalitet er ingen selvfølge 

For å opprettholde god kvalitet i helsetjenesten må man jobbe med det. Det tar tid å bygge opp solid kompetanse og gode fagmiljø. Det må verdsettes og vedlikeholdes. Hvor hen du går i li og fjell er du fortsatt trygg, men la oss nå sørge for det, også i fremtiden. Forventningsgapet kan fylles, men det handler om politisk vilje til å skape trygghet for det landet vi faktisk bor og ferdes i.