Det er ferietid og mange av samfunnets ulike arbeidsplasser kan innrette seg etter lavere aktivitet. Det kan ikke flertallet av våre sykepleiere. Sykdom og behov for helsetjenester tar ikke ferie.
Denne sommeren kommer i kjølvannet av koronapandemien. Dagens realitet er ekstremt sårbare og tynt bemannede helsetjenester, noe som igjen betyr at lovverket som skal beskytte den enkelte ansatte settes til side.
Tjenestene utfordres fordi vi mangler sykepleiekompetanse. Det gjør arbeidsbelastningen til de som er igjen større. Doble vakter, manglende pauseavvikling, merarbeid, overtid og ikke nok tid til søvn, hvile og restitusjon gjør at strikken forlengs er røket.
Vi vet at sykepleierne må ta vare på seg selv og hverandre for å kunne ta vare på pasientene. Meldingene NSF Rogaland får fra kommuner og helseforetak viser at belastende arbeidssituasjoner gjør denne ivaretakelsen umulig. Det er ikke bare bekymringsfullt – det er ulovlig.
Forsvarlig arbeidsmiljø - en lovpålagt rett
Vi har en arbeidsmiljølov som pålegger arbeidsgiver å ivareta sine ansatte.
“Arbeidsmiljøet i virksomheten skal være fullt forsvarlig ut fra en enkeltvis og samlet vurdering av faktorer i arbeidsmiljøet som kan innvirke på arbeidstakernes fysiske og psykiske helse og velferd. Standarden for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø skal til enhver tid utvikles og forbedres i samsvar med utviklingen i samfunnet.” Arbeidsmiljøloven § 4-1
Dessverre ser vi at lovens krav om fullt forsvarlig arbeidsmiljø brytes daglig. Med et stort ansvar og uten kollegaer med tilsvarende kompetanse, tærer vi på de dyrebare sykepleierne vi har igjen. Det er tomt i «sykepleierbanken» skriver nestleder i NSF Rogaland, Siri Rugland Ree.
Det er en uansvarlig - og ulovlig behandling av sykepleierne, når de må ta skjeen i egen hånd ved å gå ned i stilling eller forlate yrke for å ivareta sin egen helse.
Det er penger i banken i et av verdens rikeste land. Det burde også medføre investeringsvilje til etablering av en «bank» med sykepleiere - og tiltak som ivaretar dem i henhold til dagens lovkrav.
Sykepleiere flest ønsker å bli i dette flotte yrket vi har utdannet oss til. Vi vil ta vare på pasientene, men vi trenger også å kjenne oss trygge og ivaretatt av våre arbeidsgivere.
Vi må ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø året rundt. Ellers går det ikke.