Sykepleierdekningen i Innlandet mye lavere enn turnusplanene tilsier

Yrkesetiske problemstillinger som diskuteres

Kartlegging av planlagt vs faktisk bemanning

Norsk Sykepleierforbund Innlandet har kartlagt planlagt opp mot faktisk bemanning av sykepleiervakter i kommunale helsetjenestene. Kartleggingen viser at hver fjerde planlagte sykepleiervakt er uten sykepleier. Innlandet kommer i denne kartleggingen betydelig dårligere ut enn gjennomsnittet for hele landet.  Denne kartleggingen er utført av tillitsvalgte i samarbeid med ledere i kommunen, i uke 10 og 11. Det har blitt registrert tall i 37 kommuner og 196 arbeidsplasser i Innlandet. Tallgrunnlaget er derfor svært godt.

Hva viser resultatene?

Resultatene av kartleggingen viser at gjennomsnittlig 24% planlagte sykepleiervakter ikke ble bemannet av sykepleiere.  I 14-dagersperioden kartleggingen pågikk, var det i Innlandet planlagt 13 849 sykepleiervakter og 3323 av disse vaktene ble sykepleierkompetansen erstattet av lavere formell kompetanse.  Planlagte vakter med helsefaglig kompetanse bygger på behovet til pasientene. Rett kompetanse på hver eneste vakt er viktig for pasientsikkerheten.

Hvem erstatter sykepleieren?

Vår kartlegging viser at også helsefagarbeidere har lavere bemanning en det som var planlagt.11% av de planlagte vaktene til helsefagarbeidere ble erstattet av lavere kompetanse. Sykepleiere og helsefagarbeidere erstattes av ufaglærte. Kartleggingen viser at ufaglærte har 109% flere vakter enn hva som var planlagt i kommunale helse og omsorgstjenester i Innlandet.

Det betyr at det var planlagt 4551 vakter for ufaglærte, men det ble arbeidet 9517 vakter i løpet av uke 10 og 11.  I kommunale helsetjenester er kompetansen sammensatt av ansatte med ulik helseutdannelse, som alle har en definert kompetanse og ansvarsområde.  Når disse blir erstattet av assistenter i omfanget vi ser i vår kartlegging, gir dette konsekvenser for pasienten.

Oppsummering

  • En dramatisk forskyvning av sykepleier – og helsefagarbeidervakter til ufaglærte/assistenter.
  • Det er totalt sett stor mangel på formell kompetanse i kommunene.
  • Når det er færre sykepleiere på jobb, blir belastningen større på gjenværende faglærte personell.
  • Lav bemanning og manglende kompetanse reduserer kvaliteten i tjenestene og er en trussel mot pasientsikkerheten.

Ønsker du mer informasjon om resultater fra årets undersøkelse ta kontakt med hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund i din kommune.