Vi gratulerer årets sykepleier og sykepleierleder !

Inger Johanne Ousdal - årets sykepleier, og Gunn Venke Vigemostad Lund, årets sykepleierleder.

Årets sykepleier: Inger Johanne Ousdal, til venstre. Årets sykepleierleder: Gunn Venke Vigemostad Lund, til høyre.

120 sykepleiere fra Agder var samlet til faglig påfyll, kåringer, informasjon fra faggrupper og rådgivere på stand i foajeen, mingling med kollegaer, god mat, - ja vi fikk feiret oss selv litt.

Den internasjonale sykepleierdagen er til minne om Florence Nightingale, som fikk stor betydning for utviklingen av det moderne sykepleiefaget.

Årets sykepleier og årets sykepleierleder 2024

Det er over 7 500 NSF sykepleiere i Agder, og alle har hatt muligheten til å nominere en sykepleier – en kollega eller sykepleierleder de mener fortjener en ekstra utmerkelse.

Å bli nominert av sine kollegaer- eller sine ansatte når man er leder- er en spesiell hedersbetegnelse som henger høyt. Det var mange nominerte i år- og det er jammen meg mange flotte eksemplarer av sykepleiere der ute i Agder!!   

De to prisvinnerne satt intetanende i salen da juryen leste begrunnelsene for prisene som skulle deles ut, og ble svært overasket, rørt og glade over å høre at de ville få pris som årets sykepleier og årets sykepleierleder i Agder i 2024.

Juryens begrunnelse:

Årets sykepleier blir av sine kollegaer omtalt som den mest empatiske, kunnskapsrike og generøse sykepleierne de vet om, som ikke bare ser pasienten, men er opptatt av å se hele familien. De pårørende er viktige i et pasientforløp. Gjennom god kontakt med pasient og pårørende, gjøres et særs godt kartleggingsarbeid. Hun ser behovene, og iverksetter målrettede tiltak.  

Årets sykepleier er en god kollega, som står opp for sine kollegaer, og hjelper dem med både faglige spørsmål, og arbeidsmiljøspørsmål.  

På arbeidsplassen er hun opptatt av at det er viktig å skrive avvik når det er nødvendig, men like viktig- hun kommer med forbedringsforslag. 

Som kontaktsykepleier blir hun omtalt som en fantastisk veileder, som setter av tid til studentene. Hun kan lærerplanene og læringsmålene på rams, og sørger for at målene blir nådd – og mere til. Hun kjemper for studentrettigheter i praksis- at studentene skal lære mest mulig.  

Årets sykepleier er svært kunnskapsrik. Vi kan nevne at hun har videreutdanning innen sårbehandling, palliasjon, demensomsorg, og ikke minst er hun AKS sykepleier (avansert klinisk Allmennsykepleier). Det er nevnt at hun «liker å kjenne på eksamenspresset», og jobber derfor også på nasjonalfaglig demenslinje.  

All denne kunnskapen bruker hun til pasientenes beste i sin arbeidshverdag. Men kunnskap må opprettholdes -og korrigeres ettersom forskningen gjør fremskritt. Dette sørger hun for gjennom å alltid hente inn ny kunnskap. Kunnskapen deler hun rundhåndet med sine kollegaer gjennom å alltid ta seg tid til spørsmål, hjelp og veiledning. Hun leser seg opp bøker og oppslagsverk, og tar dette med på jobb, slik at alle kan lese.  

Årets sykepleier er en veileder for sykepleiestudentene som blir husket lenge etter at de har gått videre i sitt utdanningsløp og tjeneste, hun er en kollega som de sier de er glade i, og som bidrar til et godt faglig og sosialt arbeidsmiljø, og gjennom sin solide kunnskap sørger hun for å forbedre tjenesten, og å yte den beste sykepleie for sine pasienter.  

Årets sykepleier er: Inger Johanne Ousdal, som jobber i Sirdal kommune, på Sirdalsheimen.

Årets sykepleierleder: Et kinesisk ordtak sier at du kan klare å lure dine overordnede, men ikke dine underordnede.  Å bli nominert til årets sykepleierlederpris av sine ansatte, er dermed noe som henger høyt

Årets sykepleierleder er en tydelig leder, som ikke er redd for å stå i tøffe tak. Og det har det vært - med store økonomiske og organisatoriske omveltninger- og de som nominerer deg sier at du gjennom de tøffe prosessene har vist at du virkelig er stødig. De ansatte stoler på at du snakker de ansattes sak, når det er behov for det, og tilrettelegger for at man har de beste forutsetninger for å yte tjenester av høy kvalitet.  

Avdelingen du leder har fokus på høy faglig og etisk standard, og har svært fornøyde pasienter. Stadig mer kompliserte pasientforløp krever god kartlegging, høy kompetanse, gode koordineringsevner på tvers av sektorer og kommunegrenser – ja, det krever god ledelse.  

Du setter tydelige mål for tjenesten- og viser vei. Du setter sykepleiefaget i front ved å drifte en avdeling med høy sykepleiefaglig kompetanse, og gir tillit til at faget blir utøvet til pasientenes beste. Du er opptatt av å videreføre kunnskapen til neste generasjon sykepleiere, og å øke kunnskapen til alle ansatte i tjenesten.  

Årets sykepleieleder motiverer alle sine ansatte til å lære -og utvikle seg. Flere sykepleiere på avdelingen du leder er under videreutdanning, og det blir tilrettelagt for at både helsefagarbeidere, og ufaglærte assistenter får muligheter for videre faglig utvikling, både ved utdannelse, kurs, opplæring og veiledning. Dermed stimulerer, tilrettelegger og utvikler du et godt fagmiljø i hele gruppa. – og slik oppnår du gode pasientresultater i samarbeid med de ansatte.  

Årets sykepleierleder skaper et godt arbeidsmiljø i samarbeid med ansatte og tillitsvalgte. Et godt arbeidsmiljø gir arbeidsglede, og arbeidsglede er arbeidsplassens viktigste ressurs. Gjennom tidlig involvering av tillitsvalgte og verneombud skaper dere et godt arbeidsmiljø – og fagmiljø -sammen.  

Du er opptatt av god turnusplanlegging, og har fokus på – og kunnskap om - helsefremmende turnuser. Denne kunnskapen deler og sprer du ut i kommunen du jobber i. Turnus er ikke for pyser- sies det. Du klarer å gjøre det litt bedre.   

De som har nominert deg sier du er en positiv rollemodell, med mye kunnskap og en holdning som fremmer faget, og tjenesten -som en spennende og positiv karriere.  

Ved å opprettholde god faglig og etisk standard, ta vare på sine ansatte – både faglig og sosialt, og samtidig oppfordre til å være en lærende arbeidsplass- driver du aktivt arbeid med å beholde og rekruttere medarbeidere.  

Årets sykepleierleder er:   Gunn Venke Vigemostad Lund, som er avdelingsleder på korttidsavdeling KØH i Lyngdal Helsehus.

NSF Agder gratulerer begge to med de flotte titlene Årets sykepleier og Årets sykepleierleder!!