Streik i Unio Stat

Streik i Unio STAT

Streik i Unio STAT. Av Norsk Sykepleierforbunds medlemmer er det vitenskapelige ansatte ved universiteter og høyskoler som tas ut i streik.

Unio er i streik i staten etter at meklingen hos Riksmekleren var resultatløs.

Vi streiker for en tariffavtale som gir økt lønnsnivå for våre medlemmer

Det er to hovedgrunner til at Unio og NSF nå er i streik:

Behov å utdanne framtidens sykepleiere.

Samfunnet trenger flere sykepleiere som underviser fremtidens sykepleiere. Allerede i dag mangler vi undervisningspersonell, og 60 prosent vil gå av med pensjon de neste fem årene. Det handler om å rekruttere og beholde de som utdanner dagens og framtidens sykepleiere. Staten må investere i livsviktig kompetanse.

Sykepleiere i vitenskapelige stillinger i universitets- og høgskolesektoren tjener i dag alt for ofte langt mindre enn dem som jobber i sykehusene eller kommunene. Ofte kan man få en lønnsøkning på 100 000 om man velger å forlate vitenskapelige stillinger i statlig sektor.  

Dette betyr at de som utdanner sykepleiere, og som skal sikre at sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre har rett kompetanse, tjener mindre enn dem de utdanner. Lønna må opp for å kunne beholde og rekruttere personell som skal bidra til kvaliteten i dagens og fremtidens helsetjenester.  

Våre medlemmer i denne sektoren har ikke fått tatt del i samme lønnsutvikling som sammenlignbare grupper i samfunnet har hatt. Lønnsgapet har derfor økt de siste årene.

VI kjemper for våre medlemmers frie forhandlingsrett.

Vi er i streik for å forsvare våre medlemmers frie forhandlingsrett.

Unio og Akademikerne inngikk for to år siden en egen tariffavtale med staten. Den har vært bra for lønna til statsansatte med høyere utdanning.

Det er derfor uredelig maktmisbruk av staten og regjeringen å prøve tvinge oss bort fra denne avtalen etter kun to år, fordi LO ønsker dette.  Staten prøver ved makt å få oss over fra to tariffavtaler til en felles avtale, som ikke er bra for våre medlemmer.

Vi går derfor til streik for en tariffavtale som gir økt lønnsnivå for våre medlemmer

Statsansatte med høyere utdanning har overtid hatt dårligere lønnsutvikling sammenlignet med høyt utdanna i privat sektor og statsansatte med kort utdanning. Egen tariffavtale for Unio og Akademikerne har gjort det mulig å snu denne utviklingen.

Unio og Akademikerne er de to største fagforeningene i staten. Vi kan ikke akseptere at staten prøver tvinge oss over på en avtale som ikke er bra for lønnsutviklingen til våre medlemmer, og griper inn i vår frie forhandlingsrett.

Støtt gjerne de streikende i hele landet - gi en tommel opp i sosiale media, og slå gjerne av en prat om du ser en som står i streike t - skjorte på din vei.